Functie van losse weerstanden toegevoegd aan luidspreker

saar stelde deze vraag op 23 april 2023 om 18:29.
Hallo! Op school hebben wij een super leuk project waarbij we een simpele telefoon moeten maken. Wij hebben deze gemaakt door 2 losse microfoons en 2 losse luidsprekers te maken.

We hebben eens sterke magneet gebruikt die in een spoel komt, de spoel kan nog wel los bewegen. 
Over de gehele spoel is lijm uit het lijmpistool gedaan. De spoel is goed vastgemaakt aan een kartonnen beker, dit dient als conus. De luidspreker is ook op een foto uit een bijlage te zien.

Toen we het in de goede volgorde hadden aangesloten op een voedingskastje van 14 volt bleken de luidsprekers echter niet te werken. Toen heeft een docent van mij er ''losse weerstanden'' (ik weet niet hoe dit heet, ik heb een foto in de bijlage gedaan, maar het zijn weerstanden), op een cd speler aangesloten en daarop de luidspreker. Toen deed de luidspreker het. Hij deed het zelfs super goed, heel helder en hard geluid! Ik snap echter niet waarom hij het nu wel deed? Wat doen die weerstanden? En we de magneet verder in of uit de spoel deden, veranderde het volume van het geluid, hoe kan dit?



Alvast bedankt!
Ik wist niet of ik dit in het onderwerp 'elektriciteit' of geluid moest plaatsen.... Hopelijk komt het zo op de goede plek terecht.

Reacties

Saar op 23 april 2023 om 20:30
Het zijn trouwens weerstanden van ongeveer 15 ohm bij elkaar
Jan van de Velde op 24 april 2023 om 01:24
dag Saar,

dit zijn best veel vragen. Die bovendien, zo van op afstand, niet zo heel eenduidig te beantwoorden zijn. Wat je ons vertelt is ook niet altijd even duidelijk. Dus er zijn ook wat terugvragen. 

saar

Toen we het in de goede volgorde hadden aangesloten op een voedingskastje van 14 volt bleken de luidsprekers echter niet te werken. 

Ik neem aan dat je hier bedoelt "aangesloten" zoals in dat schakelschema in een van je afbeeldingen? Dat je praat in de (zelfgebouwde) microfoon en dat er dan geen geluid uit de luidspreker verderop komt?  
Een te onderzoeken mogelijkheid zou kunnen zijn dat die 14 V gelijkstroom zorgt dat de spoelen zó hard aantrekken en de "conussen" dus zó strak komen te staan dat de luchtbeweging de microfoonconus niet meer kan laten trillen?

saar

Toen heeft een docent van mij er ''losse weerstanden'' (ik weet niet hoe dit heet, ik heb een foto in de bijlage gedaan, maar het zijn weerstanden), op een cd speler aangesloten en daarop de luidspreker. Toen deed de luidspreker het. 

 Sloot hij ze ook eerst op die CD-speler aan zònder die weerstanden? En deden ze toen "niks" ? 
Algemeen, een versterker is gebouwd voor luidsprekers met een zekere "impedantie", moeilijk woord voor weerstand van een spoel voor wisselende stroom. Een veelgebruikte impedantie voor huis-tuin-en keukenluidsprekers is 8 Ω. Misschien zitten jouw koffiebekerluidsprekers daar ver vandaan en dat zou niet zo best zijn voor de versterker van de CD-speler. Dat kan een reden zijn er wat weerstandjes tussen te steken voor de veiligheid. 
We zien op je foto trouwens een heel "bord spaghetti" uit die cd-speler komen, maar geen aansluiting op luidsprekers, en op die foto is onmogelijk te volgen wat daar is aangesloten en hoe. Dus dat blijft gokken voor ons. Je docent lijkt te weten wat hij deed: vraag het hem eens? 

saar

 En we de magneet verder in of uit de spoel deden, veranderde het volume van het geluid, hoe kan dit?

 magneet verder uit de spoel (of andersom dichter erbij) wat betekent dat voor de aantrekkingskracht tussen magneet en spoel? 

Groet, Jan





Saar op 24 april 2023 om 09:10
Beste meneer van Velden,

Dank u voor uw reactie. 
Ik bedoel inderdaad dat die ''aangesloten'' is zoals in het schakelschema op de afbeelding.
Wat u zegt klopt, we praatten in de microfoon en dan kwam er uit de luidspreker verderop geen geluid.
Dat zou inderdaad goed kunnen kloppen (dat die spoelen zo hard aantrekken en de conussen zo strak komen te staan). Dit ga ik onderzoeken, dank u wel.

We hebben ze inderdaad eerst getest zonder de weerstanden. Wij hebben van te voren getest of de luidsprekers het opzichzelf echt niet deden.
Dank u wel voor uw heldere uitleg!
Sorry, ik zie inderdaad dat het een nogal rommelige foto is. Dat ''bord spagetti'' zijn de weerstanden van ongeveer 15 ohm bij elkaar. Dit ziet er zo vaag en veel uit omdat hier eigenlijk een andere weerstand tussen had gemoeten, maar mijn docent was deze vergeten mee te nemen. Hij had die andere weerstand liever gebruikt omdat deze weerstandjes sneller door kunnen branden. De luidspreker zit aangesloten achter aan de luidspreker met 2 stroomdraden. Deze stroomdraden worden aangesloten met volgelbekjes aan beide koperdraadjes die vanuit de spoel komen.


magneet verder uit de spoel (of andersom dichter erbij) wat betekent dat voor de aantrekkingskracht tussen magneet en spoel? --> inderdaad en waarom die op een bepaald punt hiervan beter geluid doorgeeft dan op een ander punt.

Heel erg bedankt dat u mij zo wilt helpen!
Groetjes,
Saar
Jan van de Velde op 24 april 2023 om 10:42
Dag Saar,

over het al of niet werken van je "telefoon" heb ik verder geen ideeën op dit ogenblik.

wat betreft

Saar

magneet verder uit de spoel (of andersom dichter erbij) wat betekent dat voor de aantrekkingskracht tussen magneet en spoel? --> inderdaad en waarom die op een bepaald punt hiervan beter geluid doorgeeft dan op een ander punt.

 nog dit:
Als je een wisselend stroompje stuurt door een spoel zal die een magneet wisselend aantrekken en afstoten. Een stroomvoerende spoel gedraagt zich dus als een magneet. 
pak een keolkastmagneetje, en houdt die dichterbij en verderweg van de koelkast. Let op, millimeterwerk.
Magneet verder van de koelkast (of andersom dichter erbij) wat betekent dat voor de aantrekkingskracht tussen magneet en koelkast?

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)