Welke paragrafen in de methode ''Newton'' hoef je niet te kennen voor het eindexamen VWO?

Pieter-Frank Hak stelde deze vraag op 22 april 2023 om 14:24.

 Na het controleren van het Syllabus natuurkunde vwo 2023 ben ik erachter gekomen dat Domein E1 (Eigenschappen van stoffen en materialen) niet getoetst wordt op het eindexamen. Maar welke paragrafen uit de methode Newton VWO Bovenbouw zijn dit precies?

Reacties

Theo de Klerk op 22 april 2023 om 14:52
Als je naar de examensyllabus kijkt op https://www.examenblad.nl/examen/natuurkunde-vwo-2/2023 dan zie je wat voor dit jaar aan verplichte onderdelen bij het examen hoort.
Daarop hun je bepalen welke delen van je leerboeken wel of niet getoetst kunnen worden.

De syllabus is leidend - vandaar dat je beter vanuit dat document kunt bepalen wat aan leerboekteksten kan worden overgeslagen dan andersom.

Ik ken de recente druk van de methode Newton onvoldoende om een lijst met paragrafen op te sommen: dat moet je zelf kunnen doen a.d.h.v. syllabus.
Jan van de Velde op 22 april 2023 om 15:07
dag Pieter-Frank,

als je dit vraagt in het kader van voorbereiding op je eindexamen heb ik ene betere tip voor je: ga niet meer boven je boeken hangen, maar maak het ene na het andere examen van de afgelopen jaren. Dan loop je ook vanzelf tegen je zwakke plekken aan, en dié kun je dan zonodig even via een boek bijspijkeren.

Groet, Jan
Jaap op 22 april 2023 om 15:10
Dag Pieter-Frank,
Je natuurkundedocent is de meest voor de hand liggende persoon om je vraag tijdig te beantwoorden. Voor het geval je van hem of haar geen antwoord hebt gekregen of zult krijgen, vermeld ik het volgende met een slag om de arm.
Van Newton 4 vwo gaat hoofdstuk 3 grotendeels over het subdomein E1, Eigenschappen van stoffen en materialen, dat niet behoort tot de leerstof voor het centraal examen.
In principe zijn in het centraal examen geen vragen te verwachten over paragraaf 3.2 tot en met 3.6. Maar…
• De grootheid dichtheid ρ=m/V wordt bekend verondersteld als voorkennis uit de onderbouw.
• In opgaven van het centraal examen kunnen begrippen staan zoals molecuul, atoom, ion, atoomrooster en dergelijke. Je moet weten wat dat zijn.
• Je moet een temperatuur van graad Celsius naar kelvin kunnen omrekenen en omgekeerd.
• Je moet globale kennis hebben van fasen en fase-overgangen, zonder alles met een deeltjesmodel te kunnen verklaren.
• Van de vormen van warmtetransport moet je uit de voeten kunnen met warmtestraling volgens de wet van Stefan-Boltzmann en de verschuivingswet van Wien in latere hoofdstukken.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)