Verschillende kookpunten

mattie stelde deze vraag op 11 april 2023 om 15:45.

 Ik heb een vraag over het kookpunt. 
In boeken zoals de binas staan waarden over het kookpunt. Ik weet dat dit bij bepaalde omstandigheden is. In het echt zal het dus een beetje verschillen van deze waarden als je het kookpunt expirimenteel bepaalt. Welke factoren beinvloeden het kookpunt/zorgen er voor dat de binas waarde anders is? (zoals luchtdruk)

mvg, 
mattie 

Reacties

Jan van de Velde op 11 april 2023 om 17:20
dag Mattie,

voor een gegeven stof hangt het kookpunt alleen af van de omgevingsdruk.

Koken is immers niks anders dan dat de dampdruk bij die temperatuur gelijk is aan de omgevingsdruk, waardoor onder het vloeistofoppervlak dampbellen ontstaan; verdamping vindt zo dus al plaats ónder de vloeistofspiegel. 

Groet, Jan
mattie op 11 april 2023 om 19:26
bedankt voor uw antwoord. Ik had hier nog een aanvullende vraag op. Want in een experiment heb ik het kookpunt van een zuivere vloeistof bepaald. Ik heb het kookpunt iedere 30 seconden afgelezen vanaf het punt dat de vloeistof begint met koken. Alleen mijn eerste waarde ligt veel lager dan de tweede/werkelijke kookpunt. Wat is de reden hiervoor? 
En moet ik deze waarde meenemen n het berekenen van het gemiddelde?
Jan van de Velde op 11 april 2023 om 23:18

mattie

Ik heb het kookpunt iedere 30 seconden afgelezen vanaf het punt dat de vloeistof begint met koken. Alleen mijn eerste waarde ligt veel lager dan de tweede/werkelijke kookpunt. 

 Dag Mattie, 

ik heb je niet bezig gezien, en dan is het lastig nadenken over wat er aan de hand kan zijn.

Een mogelijkheid:  er is koken en er is koken. Als je de vloeistof stevig laat doorkoken zal de mogelijkheid bestaan damp in de bellen te oververhitten. Allicht geeft je thermometer in die maelstrom van dampbellen en vloeistof dan een tikje hogere temperatuur aan dan wanneer de vloeistof rustig kookt. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)