Relatieve fout berekenen
Frederique stelde deze vraag op 09 april 2023 om 10:55.Hallo, ik moet een opdracht maken waar ik niet helemaal uitkom en een aantal vragen over heb. De opdracht waar het over gaat is:
Bepaal statistisch de fout in het gemiddelde kookpunt van aceton en doe hetzelfde met de fout in het gemiddelde kookpunt van aceton + naftaleen. Bepaal de relatieve fout in de kookpuntsverhoging als je aanneemt dat de absolute fout in de kookpuntsverhoging de som van de boven berekende statistische fouten is. Bepaal ook de absolute fout in de molecuulmassa van de onderzochte stof als je aan mag nemen dat de relatieve fout in de kookpuntsverhoging even groot is als de relatieve fout in de molecuulmassa van X.
Dit is de laatste opdracht van een proef die ik heb moeten doen. Tot nu toe ben ik tot zover gekomen:(de antwoorden zien er misschien raar uit, wegens de afrondingen maar hier moesten we extra opletten en volgensmij heb ik het zo goed gedaan, zo niet? zo u dit dan ook door kunnen geven?)
Statistische fout in het gemiddelde kookpunt van aceton:
Werkelijke kookpunt van aceton – gemeten kookpunt van aceton
- Werkelijke kookpunt van aceton = 329 K
- Gemeten kookpunt van aceton = 55,0 + 273 = 328 K
Statistische fout in het gemiddelde kookpunt van aceton = 329 – 328 = 1 K
Statistische fout in het gemiddelde kookpunt van aceton + naftaleen:
Werkelijke kookpunt van aceton + naftaleen – gemeten kookpunt van aceton + naftaleen
- Werkelijke kookpunt van aceton + naftaleen = werkelijke kookpunt aceton + kpv
- Werkelijke Kookpunt aceton = 329 K
- kpv = n×A×molkpv/(MM×P)
- n = 1,00
- A = 12,0029 g
- molkpv = 1,80 K*kg/mol
- MM(naftaleen) = 128,2 g/mol
- P = 0,059 kg
kpv = 1,00×12,0029×1,80/(128,2×0,059) = 2,86 K
Werkelijke kookpunt van aceton + naftaleen = 329 + 2,86 = 332 K
- Gemeten kookpunt van aceton + naftaleen = 57,3 + 273 = 330 K
Statistische fout in het gemiddelde kookpunt van aceton + naftaleen = 332 – 330 = 2 K
Relatieve fout in de kookpuntsverhoging:
Absolute fout in de kookpuntsverhoging / werkelijke waarde van de kookpuntsverhoging
- Absolute fout in de kookpuntsverhoging = statistische fout in gemiddelde kookpunt aceton + statistische fout in het gemiddelde kookpunt van aceton met naftaleen
- Statistische fout in het gemiddelde kookpunt aceton = 1 K
- Statistische fout in het gemiddelde kookpunt aceton met naftaleen = 2 K
Absolute fout in de kookpuntsverhoging = 1 + 2 = 3 K
- Werkelijke waarde van de kookpuntsverhoging =
Mijn vraag is nu of ik het tot nu toe goed gedaan heb, en of ik de werkelijke waarde van de kookpuntsverhoginf moet pakken (2,86 K) of de werkelijke waarde van het kookpunt (332 K). Ik ben er vrij zeker van dat ik de 2,86 K moet gebruiken, alleen dan kom ik op een relatieve fout van meer dan 1 uit (> 100%) en dat wil zeggen dat we er eigenlijk compleet naast zitten, toch?