Adelaarsnevel (VWO examen,2022-2, opg 3)

Annica stelde deze vraag op 07 april 2023 om 12:25.

Een interstellaire wolk is een groot gebied in het heelal, van vele tientallen lichtjaren in omvang, dat zeer ijl gas bevat. Dit gas bestaat voor het grootste deel uit atomair waterstof.
Onder bepaalde omstandigheden kan een interstellaire wolk zelf licht uitzenden. De wolk wordt dan een emissienevel genoemd. Figuur 1 is een foto van zo’n nevel, de Adelaarsnevel.
In een emissienevel wordt voortdurend waterstof geïoniseerd, waarna de protonen en elektronen weer recombineren tot atomen. Hierbij wordt zichtbaar licht uitgezonden. De lijnen van het waterstofspectrum zijn altijd terug te vinden in het spectrum van een emissienevel. Eén van de waterstoflijnen overheerst in het zichtbare spectrum, namelijk de lijn met een golflengte van 656,28 nm. Emissienevels hebben daardoor vaak een karakteristieke rode kleur.

1) Voer de volgende opdrachten uit:
a) Bereken, uitgaande van de gegeven golflengte, de fotonenergie in eV van de overheersende waterstoflijn in het spectrum van een emissienevel. Noteer je antwoord in het juiste aantal significante cijfers.
b) Toon met behulp van de formule voor de energie van het waterstofatoom aan dat deze lijn hoort bij de overgang tussen de eerste en de tweede aangeslagen toestand van waterstof.
c) Geef aan of het een overgang is van eerste naar tweede aangeslagen toestand of andersom.

1.a en 1.b is gelukt. Bij 1.c was het antwoord, omdat het om een emissielijn gaat, de overgang van de 2e aangeslagen toestand naar de 1e aangeslagen toestand is. Kan iemand mij toelichten waarom dit zo is bij emissielijnen, en wanneer gaat hij van de 1e aangeslagen toestand naar de 2e aangeslagen toestand? 

Reacties

Theo de Klerk op 07 april 2023 om 12:32
Bij een overgang van een hogere naar een lagere aangeslagen toestand valt het elektron naar een baan met minder energie: er komt dus energie vrij. Dat kan door uitstraling. Een lichtstraal. Dat geeft een heldere lijn, emissielijn, in het spectrum.
Als van een lagere naar een hogere baan wordt gesprongen neemt het elektron energie op. Energie van een foton dat daarmee verdwijnt. Op de plek in het spectrum waar een heldere lijn van het foton zou zijn is nu niets te zien: zwart of absorptielijn.

Opnemen van energie van een foton = naar een hogere baan = absorptielijn
Afgeven van energie door uitzending foton = naar een lagere baan = emissielijn
Annica op 07 april 2023 om 17:34
Bedankt voor de heldere uitleg :) ! 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)