Bloeddruk

Roxanne stelde deze vraag op 02 april 2023 om 11:40.

 Hoi Hoi,

ik heb een vraag hoe kan ik bereken hoe hoog een straal bloed kan komen, uit onze verschillende aders? denk aan de oarta waar de bloeddruk veel hoger is en de straal dus ook hoger zal komen, en de onderste holle ader waarbij de druk dus veel lager is.

Reacties

Jan van de Velde op 02 april 2023 om 13:37
dag Roxanne,

Ten eerste moet je je hier toch echt geen spectaculaire fonteinen bij voorstellen. Ik heb gelukkig nog nooit een slagaderlijke bloeding van dichtbij gezien, maar bij wat ik erover lees is dt eerder een kwestie van eruit golven dan eruit spuiten. 

Ten tweede zijn dit sommetjes die, zelfs voor een benaderende aanpak, thuishoren op een hogere opleiding stromingsleer. 
En ook daarvoor wordt het ingewikkeld, omdat die bloeddruk, vooral de zg systolische - of bovendruk, niet constant is, maar met elke hartslag  meer en minder wordt. En omdat dat gat in die (slag)ader ook invloed heeft op de druk in die slagader.

Ik vermoed zomaar dat dit een heel ingewikkeld computermodel nodig heeft:( 

Groet, Jan
Jaap op 02 april 2023 om 13:42
Dag Roxanne,
Een algemeen en nauwkeurig antwoord op je vraag kan ik niet geven.
• Bij gezonde mensen is de maximale bloeddruk in de aorta, nabij het hart, ongeveer 90 à 120 mmHg (millimeter kwikdruk, een oude eenheid voor druk die meestal voor bloed wordt gebruikt). Deze druk treedt op tijdens de systole, wanneer de linkerventrikel van het hart zich samentrekt. Een druk van 100 mmHg zou genoeg zijn voor een metershoge fontein uit een geopende slagader als je verder nergens rekening mee houdt. Door allerlei praktische factoren zou het in werkelijkheid centimeters of in de orde van een decimeter zijn, schat ik.
• Vanuit een geopende 'holle ader' verwacht ik geen 'bloedfontein'. Wel zal het bloed uit de opening gutsen.
• Je vraagt naar bloed uit 'verschillende aders' en je noemt de 'oarta'. Biologen en medici noemen de aorta een slagader: de bloedvaten waardoor bloed uit het hart stroomt.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)