Radiatorfolie

W. van Kempen stelde deze vraag op 30 maart 2023 om 11:20.

Geachte heer / mevrouw,

Ik voer een discussie over radiatorfolie die achterop de radiator moet worden aangebracht.
In mijn ogen is dit onzin. Volgens mij is radiatorfolie alleen effectief als deze op de muur achter de radiator wordt aangebracht.

Er van uitgaande dat de radiator geribbeld is (zoals de meeste) zal de folie op de uitstekende ribben contact maken. Dat betekent mijn inziens dat de warmte van de radiator direct (geen stalingswarmte) aan de folie wordt doorgegeven, die vervolgens de warmte omzet in stralingswarmte richting de muur.
Bij de inhammen tussen de ribben zal er stralingswarmte worden doorgegeven aan de folie die vervolgens opwarmt en dat op zijn beurt weer omzet in stralingswarmte richting de muur.
Door de folie op de radiator aan te brengen verklein je tevens de oppervlakte wat ten koste gaat aan de convectie.
Ook de bewering dat de watertemperatuur in de radiator omhoog gaat lijkt mij (als dat al zo is) geen besparing op te brengen. Een plaat glaswol zal een nog beter effect geven op de water temperatuur.

Volgens mij is het aanbrengen van radiatorfolie op de muur achter de radiator veel effectiever.
Deze folie heeft ook een iets isolerende laag, die er voor zorgt dat de warmte van de folie niet direct aan de muur wordt doorgegeven.
Verder verminderd deze manier niet de oppervlakte van de radiator en reflecteert de stralingswarmte terug naar de radiator en omgeving.

Graag zou ik van u horen of mijn redenatie enigszins hout snijdt.


Met vriendelijke groet,
W. van Kempen

Reacties

Theo de Klerk op 30 maart 2023 om 11:35
Folie reflecteert de infrarode warmtestraling. Indien op de radiator geplakt gaat dit terug de radiator in en zorgt zo voor een mindere afkoeling van de radiator. Daarmee neemt diens rendement wat af. Door de cv ketel instellingen aan te passen (lager energiegebruik) kan deze afname teniet worden gedaan.

Warmte wordt ook door geleiding dwars door de folie heen doorgelaten en warmt de lucht bij de radiator op. Folie of geen folie zal hier weinig verschil maken. De convectie van bewegende warme luchtlagen zal ook nauwelijks veranderen.

Folie tegen de muur doet precies hetzelfde en maakt daarin weinig verschil. Er is een wat grotere kans dat de straling reflecteert buiten de radiator om. 

De folie tegen de muur warmt op - deels door de warme lucht, deels door de geabsorbeerde ipv gereflecteerde straling. Deze warmte wordt naar achteren doorgegeven en daarmee warmt de muur op. De isolatiewaarde van die paar milimeter schuim is verwaarloosbaar. De warmte wordt aan de koudere muur doorgegeven en "verdwijnt" naar de koudere binnenkant van de spouwmuur of (enkelsteens)buitenmuur.

Een wat commercieel ingestoken verhaal vind je op https://tonzon.nl/blog/radiatorfolie-op-de-muur-of-op-de-radiator/

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)