een knikkerbaan

philippa stelde deze vraag op 28 oktober 2022 om 19:55.

 als je een knikker naar beneden rolt van een baan welke kracht heeft hij dan?
en als je de baan alleen maar stijler maakt?

Reacties

Jan van de Velde op 28 oktober 2022 om 22:43
dag Philippa,

bij een rollende knikker kun je niet spreken van "kracht hebben" . 

Hoe groot de krachten zullen zijn als de knikker ergens tegenaan botst hangt wel af van de snelheid, maar ook vooral van waar hij tegenaan botst. Tegen een hard voorwerp geeft grote krachten, tegen bijvoorbeeld een kussen niet. 

Een steilere baan?  Bedenk eerst wat er dan met de snelheid gebeurt, en bedenk daarna wat je liever met een baksteen doet: met grote snelheid of geringe snelheid op je voet laten vallen.

groet, Jan
Theo de Klerk op 29 oktober 2022 om 00:43
De knikker heeft geen kracht. Hij ondervindt een kracht. De zwaartekracht van de massa van de aarde die alles naar de aarde toe trekt. Bij een scheef lopende rolbaan zal de knikker daardoor naar beneden rollen. De steilheid bepaalt hoe snel dat gaat.
Ontbind de zwaartekracht in een component langs de helling. Dat is de kracht die de knikker laat rollen...
Daan op 05 maart 2024 om 21:00
Gaat de knikker ook sneller als de baan langer is 
Theo de Klerk op 05 maart 2024 om 21:31
Als de baan langer is EN dieper naar beneden doorloopt wel. De snelheid neemt toe door de versnelling van de zwaartekracht van de aarde. Allereerst is belangrijk dat hoe groter die versnellingscomponent is (langs de baan), hoe meer de snelheid toeneemt. Daarna hangt het af van hoe lang de baan is want hoe langer, hoe meer tijd er is om de snelheid te laten toenemen.
Jaap op 05 maart 2024 om 21:35
Dag Daan,
De snelheid in het eindpunt hangt af van het hoogteverschil tussen het beginpunt en het eindpunt. Als het hoogteverschil bij een korte, steile baan even groot is als bij een lange, niet-steile baan, is de eindsnelheid in beide gevallen even groot. Aangenomen dat wrijvingskrachten te verwaarlozen zijn.

Er kan wel een verschil zijn in hoe lang de knikker erover doet om van een punt A naar punt B te komen. Met sommige gebogen, 'holle' banen komt de knikker in minder tijd van A naar B dan met een rechte baan van A naar B.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)