Vallende magneet spoel

Stijn stelde deze vraag op 30 mei 2018 om 19:36.
Hoi,

Ik heb een leuk filmpje gezien: https://www.youtube-nocookie.com/embed/E97CYWlALEs

Nu is dit een buis en geen spoel. Toch vraag ik me af wat er zou gebeuren als dit een spoel zou zijn. Zou er hetzelfde gebeuren? Indien het antwoord op deze vraag ja is, vraag ik me af waarom. Het naderen van een magneet naar een spoel toe zorgt voor een toename van de flux en dus een inductiespanning. Wanneer de magneet de spoel verlaat is er een afname van flux en wordt de inductiespanning negatief. In de spoel echter, stel je zou kijken naar een hele lange spoel als een stel individuele windingen, zijn er windingen die wordt genaderd door de magneet, dus toename van flux, maar ook windingen waarbij de magneet meer afstand neemt, dus een afname van flux. Ik zou daarom zeggen dat de verandering van flux relatief weinig is, al niet 0? Hierdoor wordt geen inductiespanning opgewekt en zou de magneet met normale toenemende snelheid door de spoel moeten gaan.....?

Reacties

Theo de Klerk op 30 mei 2018 om 19:52
>Toch vraag ik me af wat er zou gebeuren als dit een spoel zou zijn. Zou er hetzelfde gebeuren?

Niet helemaal. De buis krijgt wervelstromen door de inductie van de vallende magneet. In een spoel kan alleen een stroom door de draden lopen, niet "overal" door het oppervlak. Maar in beide gevallen is er inductie en in beide gevallen wordt (Wet van Lenz) de veroorzaker tegengewerkt: de vallende magneet wordt afgeremd.

>een hele lange spoel als een stel individuele windingen, zijn er windingen die wordt genaderd door de magneet, dus toename van flux, maar ook windingen waarbij de magneet meer afstand neemt, dus een afname van flux.

De windingen die worden genaderd hebben toenemende flux en door Lenz een terugduwende kracht van het geinduceerde magneetveld.
De windingen die gepasseerd zijn hebben een afnemende flux en door Lenz hebben die een aantrekkende kracht, d.w.z. terug in de beweging.

Beide inductievelden werken het vallen van de magneet tegen - wat je ook zou verwachten.

>de verandering van flux relatief weinig is, al niet 0? Hierdoor wordt geen inductiespanning opgewekt

Elke verandering in flux veroorzaakt een inductiespanning en zo mogelijk -stroom. Ook kleine veranderingen. Kleine spanningen, maar niet 0.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)