Formule controleren

Greetje stelde deze vraag op 24 mei 2018 om 21:08.

 Hallo,

Voor school heb ik een opdracht om te controleren of de hypothese Fw,water = C*A*v2 klopt voor een frietbakje. Met een proef door het frietbakje in een bak met water te zetten en het met een touwtje voort te trekken moet ik dit controleren. Doormiddel van videometing kan ik het in Coach zetten en dan de versnelling te weten komen. Ik denk dat ik op de een of andere manier achter Fw, water moet komen en moet kijken of dat gelijk is aan C*A*v2. Maar kan iemand mij vertellen hoe ik achter Fw, water kan komen en of de formule van de luchtweerstand hier misschien gelijk aan is?

Reacties

Theo de Klerk op 24 mei 2018 om 21:36
Als je met videometen de positie en tijd van het bakje kunt vastleggen, kun je ook diens snelheid op elk moment en daaruit de versnelling a meten.
Daarvoor geldt F = Ftrek - Fwaterweerstand = mbakje.a
Aangezien de Ftrek door jezelf is ingesteld, is de Fwater dus makkelijk te bepalen...

En je kunt het bakje natuurlijk ook 90 graden draaien en met de brede kant aantrekken. Of diagonaal met een punt naar voren...

De A is de "effectieve oppervlakte": feitelijk het oppervlak van het bakje in de trek richting. Dus het onder water liggende deel van de smalle zijde, of de brede zijde of de breedte zoals de schuinliggende bak naar voren wordt getrokken.
Met F, A en v bekend moet C dan toch te berekenen zijn?
Greetje op 24 mei 2018 om 21:45
Ik snap hem! Super bedankt!!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)