De slingerbeweging

kees stelde deze vraag op 24 mei 2018 om 14:30.

 meneer, mevrouw, stel u voor een slinger die van hoogtepunt A links, via dieptepunt Z onder, naar hoogtepunt B rechts beweegt, en vandaar terugslingert richting A. Mijn vraag is wat er nu precies gebeurt op keerpunt B -waar dus de beweging van links naar rechts ophoudt (?) en overgaat in de beweging rechts naar links. Is daar een moment van absolute stilstand, bij wijze van overgang? Zo ja, valt er te bepalen hoeveel tijd dit moment in beslag neemt? Of is het moment van ‘omslaande beweging’ alleen in theorie een moment van stilstand, ahw ‘met het blote oog niet waarneembaar’? Ik vermoed nl dat, als stilstand ueberhaupt bestaat, het juist op dat punt moet zijn... ik ben benieuwd naar uw antwoord en dank u hiervoor bij voorbaat!

Reacties

Theo de Klerk op 24 mei 2018 om 14:38
>Is daar een moment van absolute stilstand, bij wijze van overgang?

Ja. De richting draait om dus de snelheidsvector verandert van richting. En dat gebeurt door eerst v= 0 m/s te bereiken. De slinger gaat ook steeds langzamer omhoog. Het snelste punt is wat je "dieptepunt Z" noemt.

>Zo ja, valt er te bepalen hoeveel tijd dit moment in beslag neemt?
Ja. 0 s. Al is de laatste afremming en daarna terugvallende versnelling aanvankelijk zo klein dat met het oog zeker niet en met een highspeed camera vaak ook altijd nog een "restje" snelheid de ene of de andere kant op is. Het "moment supreme" van omkering duurt 0 s en is moeilijk exact te fotograferen.

>als stilstand ueberhaupt bestaat
Dat hangt van je definitie af (de slinger hangt niet stil op een draaiende aarde) en v = 0 m/s gebeurt op tijdstip t1. Maar op t = t1 + dt en t = t1 - dt (waarbij dt een heeeeeeeel klein tijdsinterval is, mijn part 10-15 s) beweegt de slinger met een bijna-maar-net-niet-helemaal snelheid 0 m/s

Voor plaatje & uitleg zie http://www.physicsclassroom.com/class/waves/Lesson-0/Pendulum-Motion

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)