Aangeslagen toestand

Anoniem stelde deze vraag op 23 mei 2018 om 22:10.

Hoi, 

Ik heb een vraag betreft uittree energie. Om een elektron in een hogere aangeslagen toestand te krijgen is er energie nodig. Echter om een elektron uit een atoom te krijgen is er ook energie nodig. Binas tabel 21 geeft informatie over ionisatie energie, waarbij je kunt zien hoeveel energie het kost om van de ene toestand naar de andere toestand te komen. Mijn vraag is alleen, kun je bijvoorbeeld ook in 1x van de 1e naar de 6e aangeslagen toestand? En hoeveel energie kost het dan om helemaal uit 't atoom te verdwijnen? Ik snap de tabel dus niet helemaal. 

Groeten, anoniem 


Reacties

Theo de Klerk op 23 mei 2018 om 22:35
Als een atoom maar bijv. 3 niveau's heeft, dan is elke sprong mogelijk: 1-2, 1-3, 2-3 (en omgekeerd terugvallen). Vanaf elk niveau kan het elektron ook geheel uit het atoom worden losgemaakt: van 1 naar geioniseerd, van 2 naar geioniseerd en van 3 naar geioniseerd.  In dit laatste geval is het elektron misschien met tussenstappen 1-2, 2-3 naar 3-ionisatie gegaan.

Elke stap tussen niveau's in een atoom is mogelijk, maar dan moet het geabsorbeerde foton precies die verschil energie hebben. Om te ioniseren moet het foton tenminste de "missende" energie hebben tussen het niveau en de ionisatie-energie. Maar het mag ook meer energie hebben: dat komt dan ten goede aan de kinetische energie van het wegschietende elektron.

Overigens is de verblijfsduur in een hogere baan erg kort en zal een atoom zich meestal in de grondtoetstand bevinden. Ionisatie vanuit de grondtoestand is dan ook waarschijnlijker dan vanuit een aangeslagen toestand (waarin een elektron maar kort verblijft).

Dus:
>kun je bijvoorbeeld ook in 1x van de 1e naar de 6e aangeslagen toestand?
Ja.
>En hoeveel energie kost het dan om helemaal uit 't atoom te verdwijnen? 
De nog nodige energie tussen de (bijv) 6e aangeslagen toestand en ionisatie. Dat is dus veel minder dan vanaf het grondniveau (0e aangeslagen toestand) naar ionisatie.

Een verwante discussie vind je nog https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/32281
Anoniem op 23 mei 2018 om 22:41
Bedankt voor uw antwoord!
Ik snap het al een stukje beter, ik vraag me alleen nog af: waar kan ik dan vinden wat de ionisatie energie is? En als een elektron van 1e naar 3e aangeslagen toestand gaan moet het foton dan een energie hebben van van 1e naar 2e + van 3e naar 4e?
Anoniem op 23 mei 2018 om 22:42
Ho ik bedoel van 2e naar 3e ipv van 3e naar 4e!
Theo de Klerk op 23 mei 2018 om 22:49
ionisatie-energie vanaf niveau N = energie vanaf grondtoestand 0 - energie van de aangeslagen toestand N tov grondtoestand

Het is gewoon een optelsommetje als trap oplopen. Wat je nog nodig hebt zijn het aantal treden (niveau's) die je nog naar boven moet gaan. Wat achter je ligt (al afgelegde treden) daarvoor heb je eerder al energie gebruikt.
Anoniem op 24 mei 2018 om 09:41
Bedankt! 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)