Lucifer in fles

D stelde deze vraag op 23 april 2018 om 12:02.

 Hoi! 
voor school moeten wij een proefje doen over adiabatische expansie en compressie.
we moeten een flesje vullen met water en dan een lucifer erin gooien, dop dicht en dan knijpen, er ontstaat dan mist.
het is ons alleen niet duidelijk wat nou precies de werking is van de lucifer. kan iemand dat ons uitleggen?
groetjes

Reacties

D op 23 april 2018 om 12:31

ja dat is het proefje. We snappen alleen de werking van de lucifer niet
Jan van de Velde op 23 april 2018 om 12:43
Waterdruppeltjes ontstaan niet makkelijk zo maar. Als je in wolken kijkt, dan zit er in vrijwel elk neveldruppeltje wel een stofje of een stuifmeelkorrel of iets dergelijks. 
Die miljoenen fijne rookdeeltjes uit de rook van een uitgeblazen lucifer dienen dus als condensatiekernen: daardoor ontstaan er veel makkelijker miljoenen kleine neveldruppeltjes tegelijk onder de juiste omstandigheden, een heel fijne nevel die ook niet direct uitzakt omdat de druppeltjes zo klein zijn.

Groet, Jan
D op 23 april 2018 om 12:45
oh top ! bedankt 
Theo de Klerk op 23 april 2018 om 12:56
Adiabatisch betekent "zonder energieuitwisseling met de omgeving". Dat is vrijwel nooit zo (een koffiekopje wordt warm ten koste van de hetere koffie erin) maar als iets snel gebeurt (zoals knijpen in een fles) dan is het bij benadering waar.
De warmte van een brandende lucifer heeft de lucht in de fles opgewarmd. Knijp je de fles in dan wordt de druk groter en de temperatuur ook. Hogere temperatuur: meer water kan oplossen in lucht. Fles laten uitdeuken: druk neemt af, temperatuur neemt af, de lucht kan minder waterdamp bevatten en het teveel condenseert uit de lucht terug naar vloeibaar: nevel (wolk).

Zo werken wolken ook: naar mate je hoger de lucht in stijgt wordt het kouder en kan de lucht minder water bevatten. Als er teveel water in de lucht zit dan begint het bij die temperatuur te condenseren: wolken. Die zijn dan ook meestal een beetje plat van onderen (zelfde hoogte, zelfde temperatuur, zelfde hoogtepunt waar condensatie begint).

Los hiervan trouwens: een gemiddelde wolk in de lucht kan het gewicht hebben van een aantal olifanten... de druppeltjes zijn heel klein en worden door luchtdeeltjes steeds omhoog geduwd tijdens het vallen zodat ze in een wolk blijven hangen.
Maar als ze te zwaar worden (vele kleintjes maken een grote druppel: het gaat regenen) valt er een aantal olifanten aan water naar beneden!
Die wolken zien er leuk en licht uit daar boven maar ze zijn loodzwaar van water.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)