Technische automatisering

An stelde deze vraag op 06 april 2018 om 19:15.

Hallo,
Voor natuurkunde moet een systeem ontwerpen.
Ik zou graag een zuurstofbewaking willen maken, maar kom er niet helemaal uit.
Dit zijn de eisen:
-Wanneer het systeem (de zuurstofbewaking) langer dan 8 seconden een saturatie van lager dan 90% (= bijvoorbeeld lager dan 4 volt) moet er een zoemer afgaan. -Wanneer het systeem na deze 8 seconden binnen 4 seconden toch nog een saturatie van boven de 90% waarneemt (= hoger dan 4 volt), moet de zoemer vanzelf uitgaan.
-Wanneer het systeem na deze 8 seconden niet meer een saturatie boven de 90% (hoger dan 4 volt) waarneemt, moet de zoemer pas uitgaan als iemand een schakelaar indrukt.
Kan iemand me hiermee helpen?

Reacties

Jan van de Velde op 06 april 2018 om 20:01
Dag An,

dan begin je eenvoudig:
  • laat eens een zoemer afgaan als je op een schakelaar drukt. Testen op alles wat er kan gebeuren
  • dan een stapje erbij: zoemer gaat pas af na 8 seconden die schakelaar ingedrukt te houden. Testen op alles wat er kan gebeuren.
  • en dan bouw je er weer een stap bij die je weer uitvoerig test,  
  • enzovoort,
  • tot je bent waar je wezen wil.
uiteraard kun je ook onderweg een nieuwe functie die je zou willen inbouwen even los van de rest testen, zoals wat voor geheugens of resets er nodig zijn om een bepaald signaal vast te houden of juist uit te schakelen. En dan naderhand die losse maar correct werkende onderdelen aan elkaar knopen. 

Gebruik je een digitaal systeembord, bijvoorbeeld systematic? Sla dan steeds tussentijds elke gelukte uitbreiding apart op. Want anders, als een uitbreiding mislukt, is het soms moeilijk om de uitbreiding er weer uit te halen.

Je kunt screenshots van je werk maken en die hier uploaden. Houd er wel rekening mee dat het geen pretje is voor een buitenstaander om in een bord spaghetti te gaan zitten uitzoeken wat wel of niet werkt en waarom. Dat kan in een netjes opgebouwde schakeling zelfs nog een hele klus zijn. 

groet, Jan
An op 07 april 2018 om 10:19
An op 07 april 2018 om 10:21
Hoi,
Ik heb nu een systeem waarbij na 8 seconden en zoemer aangaat, maar ik wil nu dat deze aanblijft totdat je hem handmatig uitschakelt. Iemand enig idee?
Theo de Klerk op 07 april 2018 om 10:31
Kijk eens naar je schema. Wat zet de zoemer aan? Kun je die oorzaak ook handmatig "uit" zetten?
An op 07 april 2018 om 10:42
An op 07 april 2018 om 10:51

Theo de Klerk plaatste:

Kijk eens naar je schema. Wat zet de zoemer aan? Kun je die oorzaak ook handmatig "uit" zetten?
Wat bedoelt u precies? Ik wil juist dat hij constant aanblijft tenzij je hem uitschakelt.
Theo de Klerk op 07 april 2018 om 10:52
Klinkt als
De eerste conditie zet een 5 sec timer aan
Signaal timer na 5 sec "hoog" en zoemer gaat af (bij "laag" niet)
Als binnen 5 s een ander signaal komt gaat de zoemer niet af: dan moet dat signaal dus de timer afzetten. Dan blijft het zoemer-signaal laag en gaat niet af. Komt zo'n signaal niet om de timer af te zetten, dan loopt de timer door en wordt "hoog" waarna de zoemer afgaat.

Klinkt als iets met timers, timer resets en "eenmaal afgegaan, dit onthouden" memory delen.
Theo de Klerk op 07 april 2018 om 10:53
>Kijk eens naar je schema. Wat zet de zoemer aan? Kun je die oorzaak ook handmatig "uit" zetten?

Lees nog eens terug. Je wilt hem handmatig uitzetten. Dat kan als die handmatige actie blijkbaar de reden waarom hij aangegaan is, weet af te zetten. Als een teller na 8 de zoemer aanzet, wat kun je dan doen om die teller "8" af te zetten?
An op 07 april 2018 om 11:22

Theo de Klerk plaatste:

>Kijk eens naar je schema. Wat zet de zoemer aan? Kun je die oorzaak ook handmatig "uit" zetten?

Lees nog eens terug. Je wilt hem handmatig uitzetten. Dat kan als die handmatige actie blijkbaar de reden waarom hij aangegaan is, weet af te zetten. Als een teller na 8 de zoemer aanzet, wat kun je dan doen om die teller "8" af te zetten?
Hallo,
Ik heb nu een toggle toegevoegd, maar wanneer ik deze openzet stopt de zoemer wel, maar dan stopt ook de pulsteller en zou de patiënt in het echt geen zuurstof meer krijgen. Het is ook nog niet gelukt om de zoemer bij gedurende 8 seconden een laag signaal, voortdurend af te laten gaan.
An op 07 april 2018 om 11:30
In deze situatie blijft de zoemer constant aan, wat de bedoeling is. Maar wanneer ik de toggle dicht zet gaat er als nog een zoemer bij 8 seconden die daarna vervolgens weer uitgaat. Bij een hoog signaal zou de zoemer ook niet moeten gaan en dit gebeurt wel.
An op 07 april 2018 om 11:33
Sorry is perongeluk nog dezelfde afbeelding. Dit is de juiste afbeelding.
Theo de Klerk op 07 april 2018 om 13:13
Als ik de eerste twee stappen die Jan voorstelt, uitvoer kom ik op bijvoorbeeld een schakeling als hieronder.



De tweede is een "verbetering" omdat enerzijds de drukschakelaar de zoemer alleen maar liet afgaan als die ingedrukt is (en de geheugencel onthoudt dat nu zodat ik de knop kan loslaten), anderzijds moet het ook een keer afgezet kunnen worden: de reset kant van de geheugencel doet dat als er een "uit" drukschakelaar wordt gebruikt.
Ik heb hier drukschakelaars gebruikt en geen toggles of switches want die blijven in de stand staan waarin je ze zet. Daarmee kun je dus geen korte gebeurtenissen weergeven.

Dan gaan we eens kijken hoe die geheugencel nu niet door een drukschakelaar rechtstreeks wordt beinvloed maar via een teller die pas na 5 seconden (=4+1) afgaat. 



Een pulsenteller en pulsengenerator (op 1 Hz gezet) kan dit doen. Dan moet alleen wel bij het indrukken van een schakelaar de teller eerst op 0 gezet worden. 
De "reset" knop wordt continu ingedrukt (schakelaar open = laag signaal -> inverter maakt hiervan "hoog" en activeert continu de  "reset knop") en houdt de teller op 0.
 Totdat de drukschakelaar wordt ingedrukt (signaal op "reset" nu laag en dus afgezet) waardoor de teller vanaf 0 kan doortellen.
Als de schakelaar wordt losgelaten voor 5 seconden dan stopt het tellen. (reset wordt weer hoog en teller 0). Ingedrukt gehouden tellen we door tot 4+1=5 een "hoog" signaal geeft. Dat wordt door de geheugencel onthouden en die geeft een "hoog" signaal aan de zoemer die zoemt. 
Alleen de tweede "uit" drukschakelaar kan de geheugencel reset geven waardoor het signaal laag wordt en de zoemer stopt.

Het indrukken en ingedrukt houden van de eerste drukschakelaar komt overeen met de tijd die verloopt tussen twee spanninkjes van 2 V (hartslag). Komen die pulsjes met tussenposen van langer dan 5 s, dan telt de teller tot 5 en laat de zoemer afgaan. Bij kortere perioden wordt de teller weer tot 0 gereset en daarop gehouden.

Als je de inverter weghaalt, dan zal telkens als de drukschakelaar even wordt ingedrukt (een 2V piek) de reset van de teller deze weer op 0 zetten. Een volgende 2V puls doet dat ook. Maar als de teller kan doortellen tot voorbij 5 s dan is de zoemer geactiveerd en blijft dat. Totdat de geheugencel wordt ge-reset via de tweede drukschakelaar die de reset-poort van de geheugencel activeert.

Jouw voorbeeld gebruikt ipv de drukschakelaar een echtere schakeling die een spanning gaat vergelijken. Ipv de drukschakelaar moet je dan met de spanningsschuif spelen om een spanning van meer of minder dan 2V te simuleren. Dat kan ook.

Aan jou om te bedenken hoe dat deel met variabele spanning en comparator de drukschakelaar kan vervangen

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)