zwaartekracht

ruud stelde deze vraag op 03 april 2018 om 08:46.

 Hoi , mijn vraag is hoe de zwaartekracht in staat is het water op aarde op zijn plek te houden terwijl de aarde met snelheid van ruim 100 duizend km per uur zijn baan om de zon maakt ? Groet , Ruud

Reacties

Jan van de Velde op 03 april 2018 om 09:13
dag Ruud,

Niet alleen de aarde doet dat, de zon trekt net zo goed dat water in een baan om de zon als ze de aarde in die baan houdt.

Dus, zouden we alle water op aarde naar een plaats in de ruimte nabij de aarde pompen, dan zou daar een bal water ontstaan die vrolijk met de aarde mee een baan om de zon zal volgen.

en wat betreft die snelheid, 100 000 + km/h, dat lijkt alsof er enorme centripetaakrchten nodig zouden zijn om dat de bocht om te trekken, maar dat valt reuze mee omdat die bocht niet zo scherp is: diameter van die bijna-cirkelbaan is ca 300 000 000 km. Als je zo'n "bocht" op het aardoppervlak tekent is dat alleen met de beste laserapparatuur van een rechte lijn te onderscheiden.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 03 april 2018 om 10:45

De straal van de aarde is maar 6400 km en draait ook nog eens in 24 u om zijn as - een veel groter centrifugaal effect werkt dan op aarde door de aarde. Dat het water toch niet weggeslingerd wordt (zoals bij een natte hond die zich uitschudt) evenmin als de lucht (waarvan we ook niet door hebben dat die meedraait bij windstil weer) komt ook door de grote massa van de aarde en de veel kleinere straal waardoor de aantrekkingskracht (= mg ) zo groot is. 
Je wordt wel een beetje weggeslingerd (mv2/r) maar de netto aantrekkende kracht m(GMaarde/r2 - v2/r)  is nog steeds vele malen groter en houdt je op aarde. Als de aarde niet om haar as zou draaien zou je dus een beetje zwaarder zijn.
ruud op 05 april 2018 om 10:44
Da's allemaal maar gelukkig want ik las net dat de aarde en de andere planeten ook tevens ook de zon achterna gaan  die een baan om de melkweg maakt met 750 duizend kilometer per uur.  En als klap op vuurpijl gaat ons hele melkwegstelsel richting de 'great attractor ' met ruim 3 miljoen kilometer per uur .  Dus een beweging van 1600 km ( bij evenaar) plus 110 duizend km per uur ( rondje zon) plus 750 duizend km per uur ( rondje melkweg ) plus aantrekking great attractor 3, 5 miljoen km per uur .   Dat zijn aardig wat snelheden tegelijkertijd waar onze zwaartekracht tegen op moet boksen ! 
Theo de Klerk op 05 april 2018 om 11:10
Alles draait en beweegt in het heelal en er is geen "rustframe" dat absoluut stilstaat. Maar de zwaartekrachten hebben een m/r2
afhankelijkheid dus bij een korte afstand tot de "veroorzaker" is de kracht al snel groot genoeg. En dat blijkt ook wel uit wat er in het heelal allemaal gebeurt.

Overigens mag je niet alle snelheden zomaar optellen: afhankelijk van de richting van de aardrotatie (met de zonbeweging mee, of net ertegenin op het andere (oosterlijk/westerlijk) halfrond) en van de positie van de aarde in zijn baan (ook met de zon mee of tegen de zonsbeweging in) moet je snelheden optellen of aftrekken.
Maar het zijn kleine correcties als je de snelheid van de Melkweg neemt en daarbij weer van de Virgo Cluster en die weer van... 
En toch geen wonder dat je haar goed blijft zitten ;-)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)