Diamagnetisme

Roderick stelde deze vraag op 01 april 2018 om 12:32.

Hallo,

Ik doe mijn profielwerkstuk over zweeftreinen, en daarbij moet ik ook uitleggen wat de verschillende manieren zijn om iets te laten zweven met behulp van magnetisme. Allemaal heb ik ze al op een rijtje staan, behalve diamagnetisme, want daar snap ik eigenlijk helemaal niks van. Ik heb ook onderzoek gedaan op de engelse en nederlandse wikipediapagina's, maar de engelse pagina is me te ingewikkeld, en de nederlandse pagina zegt weer net iets te weinig. Dus is mijn vraag: Wat is diamagnetisme nou eigenlijk, en hoe kan je materialen ermee laten zweven? 

Met vriendelijke groet,

Roderick

Reacties

Theo de Klerk op 01 april 2018 om 12:39
Alle materialen zijn magnetisch (veroorzaakt door elektronen die rond een atoomkern draaien) maar van sommigen is dit effect miniem of afwezig (verschillende elektronen werken het effect van elkaar tegen).
Zo heb je:

1) ferromagnetisme - materiaal waarbij elektronenbanen zich in dezelfde richting laten "uitlijnen" in een extern veld: sterk magneetveld

2) paramagnetisme - externe velden resulteren in een zwak magneetveld omdat sommige elektronen zich niet uitlijnen of tegengesteld uitlijnen

3) diamagnetisme - externe velden zorgen voor een uitlijning van elektronenbanen die resulteert in een (zwak) tegengesteld magneetveld doordat een meerderheid van de elektronen tegengesteld aan het externe veld uitgelijnd wordt. Ze geven dus een tegengesteld (diametraal) veld.

Dat "uitlijnen" en elektronenbanen is trouwens een wat klassieke blik op wat er (feitelijk?) op quantummechanisch niveau gebeurt.
Roderick op 01 april 2018 om 12:45
Hmm, oke, het is nu al een heel stuk duidelijker voor me!
Bedankt!
Theo de Klerk op 01 april 2018 om 13:01
Voor zweeftreinen (Maglev) wil je dus vooral ferromagnetisch materiaal voor de kern gebruiken bij de elektromagneetspoelen. De andere "lonen" niet vanwege hun geringe magnetisatie.

Naast treinen kunnen je ook andere dingen en dieren als kikkers laten zweven. Als filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=A1vyB-O5i6E

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)