krachttraining modelleren in excel

René stelde deze vraag op 31 maart 2018 om 14:20.
Hallo,

Ik wil een rekenmodule maken in Excel dat inzicht moet geven in het volgende.
Bij krachttraining heb je maken met contractiefases van de spieren. Zo heb je een concentrische contractie, waarbij de spier korter wordt (aanspannen) en de excentrische contractie waarbij de spier weer langer wordt (ontspannen). De excentrische contractie kun je uitvoeren met een snelheid van bijvoorbeeld 3 tot 5 seconden maar ook in 1 seconde. Het gewicht kan dus snel naar beneden gaan of langzaam (bij squats bijvoorbeeld). De spieren moeten bij gebruik van hetzelfde gewicht bij een langere tijd meer/langer arbeid verrichten omdat ze meer load ervaren. Bij een kortere tijd minder arbeid verrichten. Ik ben op zoek naar een formule of rekenmodel waarbij gewichtskeuze en contractietijd zich onderling vertaalt in load. Met welk gewicht is de load even groot terwijl ik voor 1 en 3 seconden excentrische contractie kies. Of varianten uiteraard....

Wellicht zijn er hele andere factoren dan valsnelheid van belang. Heeft u een oplossing?

Hartelijk dank voor uw reactie!

Met vriendelijke groet,
René

Reacties

Theo de Klerk op 01 april 2018 om 02:04
>De spieren moeten bij gebruik van hetzelfde gewicht bij een langere tijd meer/langer arbeid verrichten omdat ze meer load ervaren.

Nee hoor - de "load" is hetzelfde. Om een massa m (kg) over h (meter)omhoog te duwen heb je steeds eenzelfde hoeveelheid energie nodig en daarmee arbeid. (die energie zal door laag rendement wel hoger zijn dan het minimaal nodige - de rest wordt in warmte in de spieren omgezet). Maar als je het snel wilt doen dan wordt diezelfde energie in kortere tijd gebruikt en heb je een groter vermogen (=energie/tijd) dan wanneer je het langzaam doet.

Spieren zijn door hun opbouw niet te vergelijken met een kabeltouw of zo: de cellen worden steeds kort samengetrokken (wat zich soms uit door het "natrillen" van spieren na zwaar tilwerk - precisiewerk als schrijven gaat dan ook niet makkelijk) i.p.v. permanent tijdens het tillen.

Een model is niet zomaar simpel in elkaar te zetten. Daarvoor moet je kennis hebben (ik niet) van hoe een spier zich periodiek samentrekt bij verschillende belasting en tijd. Lijkt me iets voor bio-mechanica/biofysica specialisten.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)