systeembord

manon stelde deze vraag op 23 februari 2018 om 14:49.

 van de week heb ik een opdracht van mijn natuurkunde docent gekregen om een schakeling te bouwen op systematic. de opdracht luidt als volgt: 

Jos is fotografe en ontwikkelt een aantal foto's. zij gebruikt hiervoor lichtgevoelig papier. dit papier is na een belichtingstijd vna zeven seconden niet meer bruikbaar. tijdens het ontwikkelen komt haar dochtertje Anouk binnen. omdat jos niet weet hoe lang de deur open heeft gestaan, weet ze ook niet of het fotografisch materiaal te veel licht heeft opgevangen, zodat de foto overbelicht is. in dat geval zou zijn zich natuurlijk de moeite van het verder ontwikkelen van de foto's kunnen besparen. 

om voortaan elke onzekerheid uit te sluiten ontwerpt jos samen met haar vriend Rob een schakeling die de totale hoeveelheid licht meet die op het fotografisch papier valt 

als er teveel licht op het papier valt moet er een zoemer afgaan. iedere keer dat de zoemer afgaat moet de schakeling gereset worden. 

bouw/ontwerp de schakeling en controleer deze.

-> hoe moet je de schakeling zo danig aanpassen dat het fotografisch papier dertien seconde belicht mag worden?


ik heb geen idee wat ik moet gebruiken en waar, zou iemand mij hier bij kunnen helpen?

Reacties

Theo de Klerk op 23 februari 2018 om 14:58
Er is een tijdsduur van belang, dus een timer is wel handig. En eentje die aan/uit te schakelen is. En anders een lichtsensor die kan meten hoeveel licht op de fotoplaat valt. Maar dat zit niet bij de meeste systematic borden (die sensoren reageren op "genoeg" en "teweinig" - en bouwen geen ontvangen lichtinval op).
Een zoemer is blijkbaar nodig. En de timer moet een reset kunnen uitvoeren.

Wat heb je al verzonnen/bedacht? En waarom dacht je het zo te doen? "Geen idee" kan niet eigenlijk de vraag zijn "doe het eens voor".

Verder is het een beetje een rare vraag want fotopapier belicht je in een verder donkere kamer. Als iemand zo maar binnenkomt en de deur open doet dan kun je dat fotopapier sowieso weggooien omdat het overbelicht is door het licht uit de deur (ipv de belichter). 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)