Loïse
stelde deze vraag op
02 februari 2018 om 11:48.
Als zeeijs bevriest, is het ijs niet zout. Hoe komt dat?
Reacties
Theo de Klerk
op
02 februari 2018 om 12:44
zout blijft opgelost in de rest van het water.
Jan van de Velde
op
02 februari 2018 om 16:52
Dag Loïse,
zout past niet in het kristal dat door watermoleculen gevormd wordt om vast ijs te maken. Als de watermoleculen aan elkaar groeien tot een kristal blijft zout dus buiten dat kristal. Het zoute water dat niet meebevriest krijgt dus een steeds hogere concentratie zout.
"Jong" zeeijs is wel zout, dat komt omdat dat kleine druppeltjes geconcentreerd zeewater bevat dat door het hoge zoutgehalte niet bevriest.
Onder invloed van de zwaartekracht zakken op de langere duur die druppeltjes door het ijs naar beneden (onderaan de druppel smelt ijs, bovenaan de druppel vriest dat weer aan) en komen ten slotte terug in zee. "Oud" zeeijs bevat dan ook (bijna) geen zout meer.