Rendement fohn bepalen.

Jim stelde deze vraag op 01 februari 2018 om 17:27.

 Hallo,

Voor school moet ik het rendement van een fohn gaan bepalen. Ik weet dat er zowel "windsnelheid" als warmte van de fohn afkomt. Nu moet ik dus de nuttige energie van de fohn berekenen? HOE DOE IK DIT? Wat voor een formule stel ik op en hoe kan ik dit meten? Ik weet dat het een grote vraag is, maar ik hoop zo dat iemand mij kan helpen..

Groetjes wanhopig (.:

Reacties

Theo de Klerk op 01 februari 2018 om 17:48
Rendement = nuttig gebruikt / (alles wat erin gaat)

Dus wat vind je van een fohn nuttig? Warme wind? Wind? Warmte?
Hoe kun je windsnelheid bepalen (als dat is wat je nuttig vindt)?
Hoe kun je de afgegeven warmte bepalen (in totale energie of als energie/tijd = vermogen) (als je dat nuttig vindt)?

Hoe bepaal je "alles wat erin gaat" (meestal elektrische energie of vermogen)
Jim op 01 februari 2018 om 18:35
Nuttige energie is dan inderdaad warmte energie en wind energie. Warmte energie berekenen met Q=c*m*dT. Wind energie berekenen met: Av? (opp fohn*snelheid lucht). Vergeet ik nu wat? Want de dichtheid verandert toch als er warmere lucht wordt geblazen? Moet ik dan Av*dichtheid bij temperatuur doen?
Theo de Klerk op 01 februari 2018 om 19:28
De vraag die ik stelde was vooral bedoeld om je aan te geven dat "rendement" voor elk persoon een andere inhoud kan hebben. Het is een vergelijking waarbij je kijkt hoeveel moeite/geld/energie e.d. ergens ingestopt wordt om uiteindelijk "iets" te krijgen wat je voor ogen staat - wat je nuttig vindt.

Bij een fohn is het (denk ik) vooral de warmte die geproduceerd wordt om nat haar droog te krijgen. Daarbij is ook een beetje luchtbeweging nodig. Al de rest is "verloren".

Het wordt een beetje schatten (of anders "onder laboratoriumomstandigheden" meten) hoeveel warmte wordt geproduceerd. Met Q = mcΔT kom je al een eind. ΔT is de verwarming van omgevingstemperatuur naar de hetere eindtemperatuur. Van het medium lucht.  Hoeveel is de luchtmassa? Daartoe zou je de uitgeblazen lucht eens moeten opvangen (lege plastic zak een poosje laten volblazen en dan wegen en terugrekenen naar 1 seconde. Wegen maar rekening houden met opwaartse kracht van de buitenlucht (=volume x buiten luchtdichtheid) ).
Omdat de massa van volume en dichtheid afhangt en je de massa al bepaalt en volume, is de dichtheid niet zo relevant meer.
Jim op 01 februari 2018 om 20:43
Dus ik moet de fohn aanzetten. Thermometer en luchtsnelheid meter er voor. Q=mcdT gebruiken en Qlucht = Avp en dat dan bij elkaar optellen. En dan delen door de energie die je erin stopt.
Theo de Klerk op 01 februari 2018 om 20:49
Zou kunnen. Hangt af van wat je als rendement wilt berekenen...
Jim op 01 februari 2018 om 20:58
Rendement om je haar te drogen. Denk dat dat zowel warmte als de luchtsnelheid is. De energie die daarbij vrijkomt "tegen je haar". Kloppen de formules dan aan zich wel? 
Theo de Klerk op 02 februari 2018 om 12:43
Ik hehaal alleen maar: afhankelijk van wat je onder rendement verstaat moet je andere getallen op elkaar delen. Je formules zijn prima - zolang ze maar getallen geven die je als rendement-berekening kan gebruiken.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft veertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)