Ruimte wandeling

Martin stelde deze vraag op 30 januari 2018 om 13:04.

 Tijdens een ruimtewandeling gaat een atronaut naar "buiten" vanuit het ISS bv. En komt dus in een vacuum terecht. Hoe kan een mens dan überhaupt nog bewegen? Een ruimtepak bestaat grotendeels uit stof. Meerdere lagen, dat wel.

Reacties

Theo de Klerk op 30 januari 2018 om 13:31
Vacuum en bewegen hebben niets met elkaar te maken.
Zonder ruimtepak het vacuum ingaan betekent een gebied met druk van vrijwel 0 Pa betreden en daarbij geldt dat kookpunten heel laag liggen (hoe lager de druk, hoe lager het kookpunt - merk je bijv. bij waterkoken bovenop een berg). Je bloed zou dan meteen gaan koken en het is einde verhaal.
Anders komt dat einde snel daarna, want zuurstof ademen lukt ook niet.

Maar een ruimtepak zit vol met lucht die de astronaut kan ademen. Het is flexibel genoeg om handen en voeten wat te kunnen bewegen en stevig genoeg om een druk van 1 atmosfeer binnen te handhaven op 0 atmosfeer buiten. Dat stof is niet alleen maar stof. Het zijn materialen die gas-dicht zijn zodat het pak niet "lekt".
Jan van de Velde op 30 januari 2018 om 13:31
dag martin,

een ruimtepak is echt wel luchtdicht hoor. Anders zou het in enkele seconden het einde van de astronaut betekenen.

Martin plaatste:

Een ruimtepak bestaat grotendeels uit stof.

er hoeft natuurlijk maar één van die lagen werkelijk luchtdicht te zijn. Met gewoon luchtballonmateriaal zou je al een heel eind komen. Wel nog een andere laag eromheen om te voorkomen dat dat ballonnetje te ver opblaast.

Zoek eens afbeeldingen met "construction of a space suit" . Dan kom je erachter dat die lagen stof waar jij het over hebt niet gewone T-shirtstof zijn.

groet, Jan   

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft veertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)