Anti-Materie

Thijs stelde deze vraag op 25 januari 2018 om 10:40.

Zou iemand mij in dummie taal kunnen uitleggen wat antimaterie is? Ik heb iets gelezen over anti deeltjes, dat elk positief deeltje ook een anti deeltje heeft of dergellijk maar ik weet nog niet waar het over gaat. Zou iemand mij kunnen helpen... bedankt!

Reacties

Theo de Klerk op 25 januari 2018 om 10:52
Zie bijv https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Antimaterie hoewel niet helemaal dummy taal. Maar in dummy/jip en janneke taal: anti materie bestaat uit antideeltjes die als eigenschap hebben tot straling om te vormen als zij hun deeltje tegenkomen.
De deeltjes en antideeltjes zijn in alle eigenschappen buiten massa en spin elkaars tegengestelde. Dus ook ongeladen deeltjes als neutrino's hebben een anti-deeltje. Waarom? Geen idee - dat ervaren we zo.

Paul Dirac had al een theorie die veronderstelde dat er een antideeltje van een elektron moest zijn - dat bleek later bevestigd.

In deze uithoek van het heelal overheerst het aantal "gewone" deeltjes en elk anti-deeltje ontmoet al snel zijn gewone deeltje en annihileert (tot straling).
Is er een ander deel van het heelal waar anti materie overheerst? Onbekend.

In de natuurkunde heerst wel de opvatting (en ervaring) dat de meeste dingen symmetrisch zijn: links heeft rechts, onder en boven, noord en zuid(magneetpolen), positieve en negatieve lading.
Als alles samen neutraal zou zijn, dan ligt het voor de hand bij elk verschijnsel te denken "is er ook een tegengestelde?" Als ik uit energie ineens een positief geladen deeltje zie ontstaan, dan is er ineens een plus-lading meer in het heelal. Zou er niet tegelijk een ander deeltje ontstaan met een min-lading. Zodat het evenwicht/neutraliteit behouden blijft?  Onderzoek toont, soms na jaren zoeken, tot heden aan dat dat steeds zo is.
Op die wijze heeft men alle materie die we kennen kunnen opdelen als bestaande uit een beperkt aantal deeltjes (die hun anti-deeltjes hebben): het "standaard model" geheten. Dat rammelt nog op een paar plekken, dus men zoekt nog naar een beter model.
Thijs op 25 januari 2018 om 15:17
Oke, dus als ik het goed heb bestaat er van elk deeltje (moet ik dan uitgaan van een atoom) een anti-deeltje met PRECIES de tegenovergestelde eigenschappen. Maar waar worden deze deeltjes dan gecreeerd? En hoe? 
Stel ik zou een waterstof atoom maken, wordt er dan precies op het zelfde moment ook een anti-waterstof atoom aangemaakt die gelijk verdwijnt?
Haha sorry voor mijn amateuristische vragen zit in de 3de HAVO en heb 2 keer in de week Natuurkunde en Scheikunde maar ik vindt het gewoon super interresant!
Theo de Klerk op 25 januari 2018 om 15:34
Nee, een atoom is wel een klein deeltje maar in tegenstelling tot wat zijn Griekse naam beweert, geen elementair deeltje. Het kan nog worden opgesplitst in kleinere deeltjes.

Waar die deeltjes worden gecreeerd? Op de plek waar energie zich omzet in (anti)materie. Hoe?  Geen idee. We zien slechts begin- en eindsituatie. De rest is theoretisch zoeken naar wat het zou kunnen zijn. Er is daar geen eensluidend antwoord op.

Als je een waterstof atoom maakt, dan doe je dat uit bestaande bouwstenen. Van die bouwstenen zal (?) ergens zijn anti-deeltje zijn. Dat hoeft niet per se ook in een waterstofatoom te zitten. De wereld/anti-wereld (als je daar al van mag spreken) hoeven niet elkaars spiegelbeeld te zijn. De inhoud aan deeltjes is gespiegeld. De constructies waarin ze deelnemen (als een atoom) hoeven niet identiek te zijn. Er hoeft dus geen anti-Thijs ergens te zijn.
Al is het wel leuke science fiction.

Het zou wel aardig zijn uit te puzzelen wat gebeurt als ineens (?) anti-deeltjes jou tegenkomen en met overeenkomstige gewone deeltjes (waaruit jij bestaat) zouden annihileren. Verdwijnt dan een deel van jou als puur energie? Waarschijnlijk wel. Dat zal je niet overleven vrees ik.
In onze huidige omgeving wordt elk anti-deeltje al bijna direct na ontstaan ge-annihileerd door een van zijn in grote overvloed aanwezig zijnde deeltjes. En als het jou zou betreffen: dat ene elektron in je lichaam wordt niet echt gemist en al snel vanuit de omgeving teruggeleend.
Thijs op 25 januari 2018 om 16:36
Oke, jammer genoeg geen anti-thijs dus;) Maar dus het Anti-deeltje is niet op dezelfde plek als het gewone deeltje? Ik dacht: Zodra je waterstof creeert onstaat er direct een ''Anti-Waterstof'' deeltje er dichtbij.. Ik heb een pen op mijn bureau liggen betekent dat de anti-deeltjes van de deeltjes van de pen, al vernietigd zijn? Of bevinden die Anti-deeltjes zich heel ergens anders?
Theo de Klerk op 25 januari 2018 om 16:58
Nee - antideeltjes zijn niet altijd in de buurt. Anti deeltjes ontstaan pas door energie-omzetting. En anti- komt dan al snel bij ons zijn deeltje tegen en annihileert weer.

Jouw pen bestaat uit "deeltjes".  De anti-deeltjes ervan zouden elders in het heelal kunnen zijn. Als we aannemen dat er evenveel van beide soorten zijn. Dat weten we niet - dat denken we. Maar de anti's zitten in elk geval niet bij jou in de buurt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)