Cw waarde vallende kegels

Francesca stelde deze vraag op 24 januari 2018 om 22:18.
Hallo,

Ik moet voor school een verslag maken over een PO vallende kegels. Ik heb al veel gehad aan de antwoorden op vragen die anderen hieover gesteld hebben, maar ik heb nog een vraag.
Ik heb het verband tussen de massa van de kegel en de eindssnelheid moeten vaststellen, dat is gelukt, maar nu moet ik uit deze resultaten de Cw waarde van de kegel bepalen. Kan ik dat op de een of andere manier terugzien in de grafiek van de massa en het kwadraat en de eindsnelheid die ik heb gemaakt, of heb ik daarvoor het frontale oppervlakte van de kegel en de dichtheid van de lucht nodig?

Groet,
Francesca

Reacties

Jan van de Velde op 24 januari 2018 om 22:48
dag Francesca,

In een eenvoudig geval van bijvoorbeeld de uitrekking van een veer kun je de formule Fv=cv·u (veerkracht is veerconstante x uitrekking) ook verbouwen tot Fv/u = cv en daaruit concluderen dat als je de veerkracht in een grafiek uitzet tegen de uitrekking , de rico van die grafiek ook direct je veerconstante zal zijn.


Francesca plaatste:

Kan ik dat op de een of andere manier terugzien in de grafiek van de massa en het kwadraat en de eindsnelheid die ik heb gemaakt, 

hier schrijf je nogal verward, maar het lijkt alsof je het goed bedoelt.
In jouw geval is die formule een stuk uitgebreider, met meer variabelen. De Cw-waarde is een constante (afhankelijk van de vorm van het voorwerp)

Fw=½·Cw·A·ρ·v2

en omdat we stellen dat bij een constante eindsnelheid de nettokracht 0 is, is dan Fw gelijk aan Fz, en Fz berekenen we via m·g 

dus geldt m·g=½·Cw·A·ρ·v2

Daaruit grafisch zonder omwegen die Cw halen kan dus niet. 

Ik neem aan dat je steeds dezelfde kegel gebruikte.
Dan is A constant. 
ρ zal tijdens je proeven ook niet significant veranderd zijn, ook al constant. 
en ook g, en die factor ½ zijn constanten (duhh) .

een grafiek van massa tegen de snelheid in het kwadraat geeft dus wel een rechte, maar de rico is in dit geval dan niet alleen die Cw, maar die rico is gelijk aan ½·Cw·A·ρ/g. Je kunt je rico dus wel bepalen, maar om daar dan Cw uit te halen zul je daarna nog die ½, die A, die ρ en die g eruit moeten rekenen.

Als het een beetje wil vind je dan een waarde van ergens rond de 0,5

succes, Jan
Francesca op 25 januari 2018 om 12:10
Fijn dankuwel!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)