Lading

Joe stelde deze vraag op 23 januari 2018 om 19:43.

 Hallo,

Ik heb een vraag over de lading. Als je een ballon tegen een trui wrijft, trekken ze elkaar aan. De een is positief geladen en de ander is negatief. Als je weer een ander ballon tegen een trui wrijft en die ballon dan tegen ballon 1 houdt, kunnen ze elkaar toch óf afstoten óf aantrekken? Want je weet niet of ballon 1 positief of negatief is..

Stel je houdt ballon 1 (die geladen is) tegen een ongeladen voorwerp (neutraal). Trekken ze elkaar dan aan of stoten ze elkaar af? Of gebeurt er helemaal niks?

Groetjes,
Joe

Reacties

Theo de Klerk op 23 januari 2018 om 19:52
Een ballon wordt via je trui opgeladen. Elke andere ballon wordt op dezelfde manier opgeladen en met dezelfde "soort" lading: plus of min.
Gelijksoortige ladingen stoten elkaar af. Ballonnen stoten elkaar dus af.

Als een ballon tegen een ongeladen voorwerp wordt gehouden dan zal een deel van diens lading naar het ongeladen voorwerp gaan. Als dat geaard is, dan zal die lading wegvloeien en de ballon niet aangetrokken of afgestoten worden.
Kan de lading niet weg dan zijn ineens beide voorwerpen gelijksoortig geladen en stoten elkaar af.

Maar lading wordt al snel geneutraliseerd in een wat vochtige ruimte waar de ballonlading door tegengestelde lading in het vocht wordt ongedaan gemaakt.

Een bijna soortgelijke vraag en antwoord vind je op https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58908 - dus met een beetje zoeken vooraf had je al een antwoord gehad.
Jan van de Velde op 23 januari 2018 om 20:00

Joe plaatste:

Stel je houdt ballon 1 (die geladen is) tegen een ongeladen voorwerp (neutraal). Trekken ze elkaar dan aan of stoten ze elkaar af? Of gebeurt er helemaal niks?


dag Joe,

Als je thuis een ballonetje hebt, en een plafond van gipsplaat of zachtboard (dat werkt beter dan hout of beton, hoewel dat ook wel vaak lukt als de lucht in huis een beetje droog is), dan moet je eens proberen om die ballon op te laden en dan (gebruik een hoge stoel of trapje) die ballon tegen eht plafond te "plakken" . Lukt dat? 


deze applet
https://phet.colorado.edu/sims/html/balloons-and-static-electricity/latest/balloons-and-static-electricity_nl.html

laat zien wat er met ladingen gebeurt in een voorwerp (in die applet de muur) als je er een geladen voorwerp in de buurt brengt.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)