literatuuronderzoek pws

Kim stelde deze vraag op 13 januari 2018 om 17:00.

 Hallo,

Voor ons profielwerkstuk doen we een onderzoek naar het weer, waar het afhankelijk van is en hoe men aan gegevens komt. Nu weten we al best wel wat over meetinstrumenten die op aarde worden gebruikt. Echter, tasten we in het duister over hoe een weersateliet functioneert, welke informatie hij kan verzamelen en hoe hij de gegevens verzamelt.

Het zou ons erg op weg helpen als u wat zou willen toelichten.
Alvast heel erg bedankt.

Met vriendelijke groetjes,


Kim

Reacties

Jan van de Velde op 13 januari 2018 om 18:54
dag Kim,

Dat zou ik, net als jij, moeten gaan opzoeken. Ik begin dan altijd te googlen met de Engelse term, dat geeft veel meer en vaak betere hits voor technische onderwerpen, bijvoorbeeld met "weather satellite". 

Eerste hit is dan zoals zo vaak wikipedia, overigens vaak een prima begin voor een zoektocht. Want ik vind hier in elk geval de namen van een paar meetinstrumenten die in satellieten gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld een "scanning radiometer". Met zulke  termen google ik dan verder (en met dingen die ik in dié hits tegenkom google ik ook vaak verder). 

Intussen heb ik een worddocument geopend, en daarheen kopieer/plak ik dan van een site of drie de nuttige alinea's info, uiteraard met de URL en datum van de pagina waarvandaan ik die informatie kopieerde. Ik kom dan bijvoorbeeld ook andere benamingen tegen voor zo'n scanning radiometer, daarmee google ik ook verder. 

Oh, en bij alles wat ik als zoekwoord opgeeft, laat ik google ook met diezelfde zoekwoorden afbeeldingen zoeken. Als zo'n zoekwoord specifiek genoeg is verheldert dat voor mij het zoekonderwerp, en ik heb gelijk een paar interessante verklarende afbeeldingen bij mijn teksten. Trouwens, niet zelden komen interessante afbeeldingen van interessante sites, dus via die afbeeldingen kan ik dan ook kiezen om die pagina waar die afbeelding vandaan komt te bezoeken.
Uiteraard kopiëer ik die afbeeldingen ook weer met URL en datum naar mijn word-document voor mogelijk toekomstige gebruik.

Als ik de idee heb dat ik voldoende weet van die scanning radiometer dan vat ik de verzamelde info samen in mijn eigen woorden, en voilà, een paragraaf voor het PWS in het hoofdstuk "literatuuronderzoek".  

Je komt natuurlijk altijd onbekende afkortingen tegen, zoals bijvoorbeeld NDVI, en ander vakjargon. Google is daarvoor een ideaal woordenboek. Gooi die onbekende term erin en je komt bijna altijd ineens weer heel wat meer te weten, niet alleen de wordenboekbetekenis van dat jargon, maar vaak ook interesaante sites met interessante achtergrondinformatie. 

Die eerste Wikipedia-hit vertelt trouwens ook een of ander over verschillende satellietbanen. Ook prima om op door te googlen, in combinatie met sleutelwoorden als weather of zo, bijv. "polar orbit weather" . En verwaarloos ook de wiki-paragraafjes "See also" en "references" niet. Veel daarin zal te diep gaan voor een PWS, maar dan zie je dat met een paar klikken en wat scrollen, maar soms zitten daar pareltjes tussen.

En zo zoek ik verder totdat ik de idee heb dat er eigenlijk niks meer ontbreekt voor een volledig hoofdstuk over weersatellieten. Daar ben je wel een paar uurtjes mee zoet natuurlijk, maar dan heb je ook wat.

Groet, Jan
kim op 13 januari 2018 om 19:28
Heel erg bedankt voor de tips, dit helpt me een stuk verder! :)

Groetjes,

Kim
Jan van de Velde op 13 januari 2018 om 19:32
En als je dan in je zoektocht vastloopt met een specifieke vraag, dan kunnen we je in deze vraagbaak hopelijk wel verder helpen. Wij hebben allicht iets meer algemene basiskennis, een "breder referentiekader", waarmee we wat gerichter kunnen googlen dan jij. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)