activiteit

Lea stelde deze vraag op 11 januari 2018 om 23:34.

 Hallo,

Ik vind het heel erg onduidelijk wat nou precies het verschil is tussen de activiteit en de "N"

Beide hebben ze dezelfde formule

A = Ao * 1/2t/t1/2


N = No *  1/2t/t1/2


Wat is nou het verschil tussen deze 2 formules?

Reacties

Jan van de Velde op 11 januari 2018 om 23:42
dag Lea,

A is de activiteit in becquerel, dwz het aantal stralingsdeeltjes dat een zekere hoeveelheid radio-actieve stof per seconde uitzendt. 

N is het aantal (niet vervallen) radio-actieve atomen in een zekere hoeveelheid stof. 

Al die deeltjes hebben een gelijke kans om te vervallen.  Heb je in een zekere hoeveelheid stof 2 x zoveel radio-actieve atomen, dan zal de activiteit dus ook  2 x zo hoog zijn.

Dus het is niet verwonderlijk dat die twee formules identiek zijn: een dubbele hoeveelheid radio-actieve deeltjes zorgt voor een twee keer zo hoge activiteit, en andersom zorgt een twee keer zo hoge activiteit ook voor een dubbel zo snelle afname van het aantal radio-actieve deeltjes. 
Na één halveringstijd is dus het aantal radio-actieve deeltjes gehalveerd, maar daarmee ook de activiteit van het gemeten monster.

groet, Jan
Theo de Klerk op 12 januari 2018 om 00:32
Dus in het kort:
N = aantal nog radioactieve deeltjes

 A = - ΔN/Δt = de afname (maar door minteken weer positief gemaakt) van het aantal radioactieve deeltjes doordat zij vervallen in de tijd Δt naar een andere stof.

Als je een (N,t) grafiek hebt, dan kun je de A bepalen door de raaklijn aan de kromme.  Omgekeerd, als je een (A,t) grafiek hebt, kun je uit het oppervlak onder de kromme bepalen hoeveel deeltjes (N) zijn vervallen.
(volgens hetzelfde idee als bij mechanica: snelheid als raaklijn aan (x,t) kromme, afgelegde weg als oppervlak onder(v,t) kromme)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)