Wrijving op een glijbaan (2e wet van Newton)

Yvonne stelde deze vraag op 08 januari 2018 om 18:07.



In de tekst staat dat je de resulterende kracht kunt berekenen door: Fres = Fzw,// - Fw te doen. Maar de resulterende kracht is toch alle krachten samen? Dus hier in dit voorbeeld betekent dat toch dat je de Fzw, Fn en Fw vectorieel bij elkaar optelt? 
Waarom haal je dan de wrijvingskracht van de parallelle zwaartekracht af? De zwaartekracht bestaat toch uit de 2 rode componenten..?
Ik begrijp ook niet waarom de normaalkracht geen invloed heeft op de snelheid van de jongen op de glijbaan..?
Ik hoop dat u mij verder kunt helpen! Alvast heel erg bedankt!

Reacties

Theo de Klerk op 08 januari 2018 om 18:12
Hier wordt bedoeld "de resulterende kracht langs de helling" (de // indicatie). Dat is dus niet de totale kracht, maar alleen die krachten of componenten ervan die langs de helling gericht zijn.

Dat zijn de enige belangrijke voor een beweging langs de helling. De F// zal een component van de zwaartekracht zijn die iets langs de helling naar beneden wil trekken of duwen.
De Fwr zal de wrijving zijn die precies tegengesteld werkt. Als wrijving en F// even groot zijn is er geen resulterende kracht langs de helling en blijft het voorwerp liggen. Als F// groter is dan de wrijvingskracht, dan is er een resulterende kracht langs de helling en glijdt het blokje toch naar beneden!

Een kracht F zorgt voor een versnelling (of vertraging) a in zijn richting omdat F = m.a
Een normaalkracht staat loodrecht op de glijbaan (en zorgt ervoor dat je niet door de glijbaan zakt met je "gewicht" dat op de glijbaan duwt). Omdat die kracht loodrecht op de voortbewegingsrichting staat, zal die dus geen bijdrage leveren aan de glijbeweging. Alleen de krachten die in die glijrichting staan kunnen dat (zwaartekracht trekt naar beneden, de wrijving remt dat af)
Yvonne op 08 januari 2018 om 18:13
Ontzettend bedankt! Ik begrijp nu wat er wordt bedoeld :)
Yvonne op 08 januari 2018 om 18:17
Geldt de tweede wet van Newton alleen bij voorwerpen die op een helling liggen, of gaat het om het hele verband tussen de massa van een voorwerp, de versnelling van een voorwerp en de resulterende kracht die op een voorwerp werkt?
Jan van de Velde op 08 januari 2018 om 18:39
dag Yvonne,

dat laatste:

Yvonne plaatste:

 het hele verband tussen de massa van een voorwerp, de versnelling van een voorwerp en de resulterende kracht die op een voorwerp werkt
kortweg


groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)