atmosfeer maan

Erik stelde deze vraag op 15 december 2017 om 07:27.
De maan schijnt geen atmosfeer te hebben zoals onze - hij beweegt dus in een vacuum . Klopt het dat een maanlander dan moet landen op een bewegend oppervlak omdat er immers geen sprake is van een atmosfeer waarin de maanlander 'mee kan liften' "? 

Reacties

Jan van de Velde op 15 december 2017 om 08:30
dag Erik,

Beweging is relatief. Waar je ook landt, je zult op een of andere wijze je snelheid en richting moeten aanpassen aan het object waarop je wilt landen. Wat betreft die atmosfeer hier op aarde kun je dan op zijn hoogst stellen dat die daar een beetje geleidelijk in meehelpt in de laatste 100 km van de afdaling. Voordeel van de maan is dan weer dat die maar eens in de maand rond zijn as draait, en een veel geringere zwaartekracht heeft waardoor er, om in een baan rond de maan te blijven ter voorbereiding op een landing, ook een veel geringere snelheid nodig is. 

groet, Jan
Theo de Klerk op 15 december 2017 om 11:55
Je zit in een rijdende trein en gooit een balletje op en vangt het weer op. Dat zal voor jou er precies zo uitzien als wanneer je dit op een bank op het perron doet. Het feit dat de trein rijdt lijkt niet ter zake te doen, domweg omdat jij en het balletje even snel bewegen. 
De maanlander beweegt net zo snel als de draaiende maan. Daarom lijkt hij boven de grond te "hangen" en kan gewoon neerkomen.

Overigens - al merk je het niet - beweeg je met 60 km/s met de aarde in zijn baan om de zon. En met enkele honderden km/s samen met de zon door de Melkweg, die weer met hoge snelheid richting Andromeda nevel beweegt. O ja, en je draait ook nog eens in een dag een rondje om de aardas.
Mijn haar is nog nooit uit model geblazen door die bewegingen omdat alles om me heen precies dezelfde beweging maakt en er relatief dus niks beweegt.
Zelfs de sneeuwvlokken van afgelopen week dwarrelden naar beneden zonder de indruk te geven met honderden km/s door het heelal te vliegen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)