Snaarinstrument

Ditte stelde deze vraag op 12 december 2017 om 16:36.

 Hallo,
Ik loop een beetje vast met een praktische opdracht van natuurkunde. We hebben de opdracht gekregen een instrument te maken. Ik heb hiervoor een snaarinstrument gemaakt met verschillende lengtes aan snaren. Nu moeten we voor de metingen de grondtoon en de eerste drie boventonen berekenen. Ik heb de formule f = 1/2(n) v/L, hierbij wil ik dus de frequentie berekenen, maar ik weet de voortplantingssnelheid niet. Nu is mijn vraag, is de voortplantingssnelheid gelijk aan 343 m/s in de snaar of juist niet? Daarbij dacht ik de voortplantingssnelheid gewoon te berekenen, maar dan weet ik de spankracht van mijn snaar niet. Kunt u mij helpen? 

Reacties

Theo de Klerk op 12 december 2017 om 17:28
>is de voortplantingssnelheid gelijk aan 343 m/s in de snaar
Nee. Dat is de snelheid in lucht. Geluid in een snaar heeft een andere voortplantingsnelheid, afhankelijk van de spanning op de snaar. Daarom kun je snaren ook "aandraaien" op een viool of gitaar zodat een toon ook correct klinkt (stemmen).

Dus een snaarinstrument heeft inderdaad L = n. 1/2 λ voor staande golven, en λ = v/f  maar v is afhankelijk van de snaarspanning. De golflengte verandert niet, de frequentie (toon) wel. En die bepaal je zelf door de snaar aan te spannen of juist minder.
Jan van de Velde op 12 december 2017 om 17:30
Je zou je snaren kunnen spannen met een veerunster erin, maar dat moet dan wel een stevige zijn. 

alternatief, als je drie snaren hebt van dezelfde diameter en materiaal, maar alleen verschillende lengte: test die snaar met behulp van de proef van Melde.

type Melde in in het zoekvenster van deze vraagbaak en je leert er veel meer over. Dan is het daarna een kwestie van je snaar stemmen en terugrekenen.

zover groet, Jan
Wim op 12 december 2017 om 20:17
Je kunt Fspan ook bepalen door m.b.v. de zwaartekracht te stemmen zoals hier: https://youtu.be/Baaa8m55P9Q (zie rond 3:40).
Ditte op 13 december 2017 om 11:43
Dankjewel voor alle alternatieven. Ik ga vandaag de spankracht proberen te meten met een veerunster.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)