beeldpunt en brandpunt

anoniem stelde deze vraag op 24 november 2017 om 00:58.
wilt iemand mij uitleggen wat het beeldpunt precies is. en het verschil tussen een brandpunt en beeldpunt.

Reacties

Jan van de Velde op 24 november 2017 om 08:42
dag anoniem,

als je
  • een evenwijdige bundel lichtstralen
  • evenwijdig aan de hoofdas 
op de lens laat vallen, dan noemen we het punt waar alle stralen samenkomen het brandpunt:



en waar de divergente bundel, afkomstig van een punt van een voorwerp, via de lens weer samenkomt in één punt, is het beeldpunt:




groet, Jan
Theo op 24 november 2017 om 08:46
Een beeldpunt is een punt waarbij alle lichtstralen die vanaf 1 punt van een voorwerp afkomen, door een lens weer samenkomen (naar elkaar toe gebogen worden). Alle lichtstralen van een andere plek van het voorwerp komen in een ander beeldpunt samen, maar wel even ver van de lens. Alle beeldpunten samen vormen een plaatje, een afbeelding, van het voorwerp.
Als je op die (beeld)afstand een scherm plaatst dat zie je die afbeelding ook. Zo worden bijv. alle stukjes van een filmbeeldje door een filmprojectorlens afgebeeld op het grote bioscoopdoek.
Als voorwerp (filmbeeldje) op een bepaalde (voorwerps)afstand staat van de lens, dan is er maar 1 (beeld)afstand waarop de lens de beeldpunten scherp laat zien (alle lichtstralen van een punt van het voorwerp komen daar samen). Daarom moet je bij het projecteren soms de lens iets verschuiven om scherp te stellen op het scherm. Dat is makkelijker dan de projector verschuiven of het scherm totdat de lens-schermafstand de beeldafstand is die hoort bij de voorwerpsafstand tussen film en lens.
De hele afbeelding zie je op het scherm. Dat scherm heet dan het beeldvlak.

De brandpuntsafstand is een bijzondere beeldafstand. Als het voorwerp oneindig ver weg is (in de praktijk is dat na enkele tientallen meters al het geval) dan wordt de beeldafstand de brandpuntsafstand genoemd. En elke beeldpunt een brandpunt. Het beeldvlak is dan het brandvlak.

De term "brand" komt van gebruik van een lens als brandglas. De zon staat oneindig ver weg (vergeleken met de afstand van de lens tot het scherm) en zijn afbeelding is een heel klein, maar heel fel rondje op het scherm. Een deel van de zonnestralen is heel warm en nu worden die geconcentreerd in dat kleine rondje. Dat wordt zo heet dat hetscherm in brand vliegt.
Sander op 23 mei 2018 om 11:55
Erg handig!!!! Bedankt voor deze uitleg, ik snap het veel beter nu!!!!!!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)