temperatuur afgifte

Wij stelde deze vraag op 28 mei 2017 om 20:16.

 Hallo,
 
Voor school moeten wij een practicum doen, waarbij we een hete bout in het water leggen. Met een thermometer kunnen we de begin en eind temperatuur van het water meten, om zo met Q=mcΔt de temperatuur van de bout te bepalen. Alleen moeten we ook rekening houden dat de temperaturen van het water en de bout niet alleen aan elkaar onderhevig zijn. Hiervoor moeten wij dan ook de opstelling van de proef aanpassen. Wij komen alleen niet verder dan de begintemperatuur van het water de kamertemperatuur te laten zijn, zodat het niet daardoor al verandert tijdens de proef.
Weet iemand nog andere aanpassingen?

Alvast bedankt
Groetjes Wij

Reacties

Jan van de Velde op 28 mei 2017 om 21:01
Dag Wij,

Wij plaatste:
 Alleen moeten we ook rekening houden dat de temperaturen van het water en de bout niet alleen aan elkaar onderhevig zijn. 

Waar zou de warmte van de bout dan verder nog heen kunnen dan alleen naar dat water? Juist, naar de omgeving.
Dat merk je al op.
Beginnen op kamertemperatuur is dan niet per se de beste weg. Beter is om er een beetje onder te beginnen, en er een beetje boven te eindigen. In het begin krijg je dan wat extra warmte uit de omgeving, tegen het eind raak je weer wat kwijt. En dan streept dat een beetje tegen elkaar weg. 

Maar hoe dan ook, jij wil blijkbaar dat er zo min mogelijk warmte weglekt naar de omgeving. Hoe zorg je ervoor dat er zo min mogelijk warmte weglekt uit je huis, of uit je koffie?

Groet, Jan
Wij op 28 mei 2017 om 21:40
we weten dat we iets moeten doen met isolatie, maar hoe we dat precies bij deze proef moeten toepassen, weten we niet.
Groetjes wij
Jan van de Velde op 28 mei 2017 om 22:04

Wij plaatste:

 hoe we dat precies bij deze proef moeten toepassen, 
Hoe je dat precies doet is aan jullie. Blijkbaar is de opdracht de opstelling aan te passen, te verbeteren dus, startend vanaf een kaal bekerglas of iets dergelijks waarschijnlijk. Hoe effectiever of slimmer je dat doet, hoe beter de beoordeling lijkt me. 

Kijk goed naar en in allerlei voorwerpen in en rond huis die bedoeld zijn om te isoleren. Doe ideeën op, en pas die toe op wat je voor de proef beschikbaar hebt. 

Als je de theorie rond het tegengaan van warmtetransport kent komt het nu aan op "a bit of engineering". Met huis-tuin- en keukenmaterialen kom je een héél eind. 

Succes en creativiteit gewenst, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)