Werk in de wereld van quantummechanica

Hatem stelde deze vraag op 26 mei 2017 om 16:05.

 Hallo allemaal,

Sinds vorig jaar was ik geïntereseerd in quantummechanica, alleen het probleem is dat ik niet weet wat voor werk ik kan verrichten en waar ik quantummechanica in Nederland kan studeren. Dus wilde ik graag wat advies en mogelijkheden wat ik in de toekomst met quantummechanica kan doen en of er nog vraag naar is.

Alvast bedankt.


Reacties

Theo de Klerk op 26 mei 2017 om 16:20
Quantum mechanica is een onderdeel dat op elke universiteit hoort bij het basispakket. Je daarna er meer in verdiepen kan al snel bij veel soorten onderzoek omdat quantum mechanica in veel haarvaten van de natuurkunde is doorgedrongen: vaste stof fysica, elektronica, nano-fysica, kernfysica...

"Werk" in alleen maar quantum mechanica is er niet. Dat wil zeggen: puur quantum mechanica vind je alleen op de universiteit, maar de toepassingen ervan in de techniek en fundamenteel onderzoek zijn legio. Denk aan "ontdekkingen" als elektronen- en scanning tunnelingmicroscoop, nano-autootjes. Ontdekkingen die worden geperfectioneerd, bruikbaar gemaakt buiten het laboratorium.
Er is zeker toekomst in quantum mechanica - zowel voor uitbouw van de theorie als de toepassing ervan. Maar het staat zelden alleen - meestal is het "vermengd" met andere natuurkundige interesse- en toepassingsgebieden.

Als je voor het grote geld gaat kun je natuurkunde meestal beter vergeten. Dan heb je in de entertainment industie, rechten, bankwezen meer kans (aan de top tenminste).
Hatem op 26 mei 2017 om 17:48
Heel erg bedankt voor het beantwoorden ik  het ook fijn vinden als u kunt vertellen wat voor HBO opleiding ik kan volgen dat ook een beetje aansluit op algemeen quantummechanica dat ik in de universiteit zal krijgen, als laatst wil ik vragen welke universiteiten er zijn waar ik quantummechanica kan studeren. Ik ben echter niet echt geïntereseerd in geld verdienen ik wil alleen iets doen waarmee ik andere kan helpen in de toekomst
Theo de Klerk op 26 mei 2017 om 18:27
Elke Nederlandse universiteit zal quantum mechanica in het natuurkundeprogramma hebben: Groningen, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam (2x), Leiden en ook de Technische Universiteiten in Twente, Delft en Eindhoven zullen er ongetwijfeld aandacht aan besteden. Bekijk de programma's van die (T)U's er op na - ik heb niet op al die universiteiten gezeten (slechts de UvA).
Voor HBO opleidingen moet je bij een ander te raden gaan - dat weet ik niet uit eigen ervaring. Het zal daar allicht minder benadrukt worden omdat quantum mechanica nogal fundamentele natuurkunde is (met toepassingsgebieden die vooral de TU's zullen uitbuiten).

Anderen helpen is een nobel streven maar kan ook veel andere terreinen dan quantum mechanica ook!
Hatem op 26 mei 2017 om 18:56
Ik ging een beetje rond zoeken en toen vond ik een HBO opleiding genaamd technisch natuurkunde wat wel interessant was, maar dat terzijde bedankt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)