Gas laten ontploffen in een kamer

Hidde stelde deze vraag op 24 mei 2017 om 11:38.

Beste natuurkundige,

Voor ons PWS maken we een aardappelkanon. Om te bepalen hoe groot de mondingssnelheid is, willen we graag aan de hand van de formule van kinetische energie de snelheid bepalen. Hiervoor hebben wij dus de kinetische energie nodig. is er een formule om te berekenen hoeveel kracht het gas(haarlijk bijv.) levert om de aardappel weg te schieten? Mogen we de kracht die verloren gaat met het uitzetting van de kamer verwaarlozen? Of is daar ook een formule voor?

Hartelijk dank voor uw antwoord,


Jeroen Langenkamp en Hidde van den Berg 

Reacties

Jan op 24 mei 2017 om 15:03
Dag Jeroen en Hidde,

als het goed is is de tijd van het afschieten zó kort dat de warmte van het gas op dat ogenblik de temperatuur van de wand nog nauwelijks verhoogd heeft. Die kamer kan dan ook nauwelijks zijn uitgezet.

Bij een paar kort op elkaar volgende schoten gebeurt zoiets natuurlijk wel, alleen zo nauwkeurig kunnen jullie de gasdosering denk ik niet instellen dat dat kleine beetje extra volume een significante rol gaat spelen. Berekenen binnen een redelijke marge is onder die omstandigheden ondoenlijk. En meten gaat alleen lukken met een supersnelle drukmeter, ook al geen sinecure en zeker niet voor schoolmateriaal weggelegd.

Als je de kracht van de ontploffing wil berekenen, houd het dan op de (netto)kracht op de aardappel, en die zou je met W=F*s moeten kunnen berekenen.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)