proef elasticiteit rubber

Femke stelde deze vraag op 21 mei 2017 om 16:48.
Hallo, 
Wij hebben een practicum uitgevoerd over de elasticiteit van rubber waar je F had gegeven en ℓ, b, Δℓ, I en Igem, d hebt kunnen berekenen. Nou moeten we A bepalen, de dwarsdoorsnede-oppervlak en we hebben geen idee hoe dit moet.
De opstelling bestond uit een rubberen strook, via een krachtmeter vastgemaakt aan een spanner voor het uitrekken van een rubberstrook. Aan de ene kant van de rubberstrook staat een bron met strontium-90 en daar tegenover aan de andere kant van de strook een Geiger-Muller telbuis met een pulsenteller. We hebben I pulsen/50 bepaald door de teller vijfmaal het aantal pulsen in 10s laten tellen, zonder tussentijds op 0 terug te zetten. Igem hebben we bepaald door I te delen door 5. B=dikte van het elastiek. L0= lengte van de rubberstrook. L= lengte van het elastiek en ΔL= de uitrekking van de elastiek.
Zou iemand ons kunnen helpen met het bepalen van A? 

groeten Julia & Femke

Reacties

Theo op 21 mei 2017 om 17:37
Kun je wat beter uileggen wat jullie gedaan/gemeten hebben?
Ineens komt een GM buis in de discussie, een I (Intensiteit? Waarvan?).
Hoe zouden deze zaken aan elkaar en aan het oppervlak A gerelateerd moeten zijn?
Wat hebben jullie gemeten en wat zou dat oppervlak dan zijn?
Femke op 23 mei 2017 om 18:54
Het doel van het practicum was de elasticiteit van rubber te bepalen. We hebben de impulsen van strontium-90 gemeten met de GM buis. De intensiteit is van de doorgelaten straling, waarmee wij vervolgens de dikte hebben bepaald van het elastiek. In de opdracht stond dat je de breedte en dikte van de rubberenstrook nodig had om A te bepalen.
Femke op 23 mei 2017 om 18:57
Bepaal de A door de dikte keer de breedte te doen?
Theo de Klerk op 23 mei 2017 om 19:11
Als je een rubberkoord doorsnijdt dan is het oppervlak lengte x breedte als het een rechthoekig koord is (cirkelvormig zal het 1/4πd2 zijn als d de dikte of diameter is).
De GM teller zal aangeven hoeveel dikker/dunner het koord geworden is door oprekken omdat dan de dikte een groter of minder groot deel van een halfwaarde dikte zal zijn. Onuitgerekt en uitgerekt kun je de pulsen meten - dan kun je ook uit I(0) en I(rek) de nieuwe dikte berekenen als gedeelte(factor) van de oude dikte

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)