Systeembord spoorbomen

Malou stelde deze vraag op 22 april 2017 om 12:27.

 Ik heb een relatief klein systeem gemaakt voor een spoorweg overgang en ik wil hem graag uitbreiden door iets toe te voegen wat detecteerd of de spoorbomen ook daadwerkelijk omlaag gaan, en als dit niet zo is moet er een signaal verstuurd worden. 

Reacties

Jan van de Velde op 22 april 2017 om 12:39
dag malou,

je wil iets toevoegen om na te gaan of iets ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
Maar dat wordt dan onvermijdelijk een systeem dat geheel los staat van je huidige schakeling. Want de signalen die je daaruit zou kunnen halen geven alleen maar aan of bepaalde opdrachten ook daadwerkelijk gegeven worden, niet of ze ook door een motor of zo (die stuk zou kunnen zijn) daadwerkelijk worden uitgevoerd. 

groet, Jan
Malou op 22 april 2017 om 12:53
Hoi Jan, 
Bedankt voor uw antwoord, zou het heel veel werk zijn om dit extra systeem te maken? 

Gr. Malou
Jan van de Velde op 22 april 2017 om 13:32
Als je een echte spoorboom zou hebben helemaal niet moeilijk.

Het lastige van je wens is dat een niet werkende spoorboom een random gebeurtenis is: ergens in het proces van stijgen of dalen loopt die spoorboom vast, en dan wil je dat er een alarm afgaat. 
Maar Systematic kent geen random gebeurtenissen. En dan ga je dus zelf moeten spelen voor probleemgenerator: bijvoorbeeld een toggle die in een van de standen een detector moet voorstellen die vaststelt dat een spoorboom vast zit. Het signaal van die "detector" zou je dan kunnen koppelen aan de signalen voor "op" en voor "neer"  . Een combinatie van signaal "op" of "neer"  met signaal "probleem" moet dan een signaal "alarm" (bijv zoemer aan) opleveren.

Je moet dan natuurlijk ook wel een spoorboom maken die er even over doet om van de ene uiterste stand naar de andere te lopen, zodat je tijdens dat proces een keer die loop kan onderbreken met een "probleem". Voorlopig lijkt jouw schakeling die niet te bevatten, ik zie alleen een ledje dat lijkt aan te geven of de boom helemaal open staat, of helemaal dicht. Of eigenlijk beter, of er een opdracht "ga open" of een opdracht "ga dicht" gegeven wordt.

als je dus zo'n "detector" wil lijk je beter opnieuw te beginnen. Een signaal dat de opdracht "ga open" geeft, een teller die daardoor gestart wordt en door te tellen van 0 tot 8 de stand aangeeft (0 helemaal dicht, 8 helemaal open) en iets dat de stand 8 detecteert en daarmee de teller stopt). En dan iets zien te bedenken dat die teller stopzet, én iets dat opmerkt dat die boom niet binnen de verwachte tijd stand 8 bereikt.

Daarna kun je dan eens iets bedenken om die boom ook weer te laten dalen van 8 tot 0, waar je dan ook weer dat alarm aan kunt koppelen.

succes, Jan


Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)