stof in syllabus

Jans stelde deze vraag op 17 april 2017 om 13:19.

 Dag,

In de syllabus van natuurkunde 2017 VWO staat dat we bij domein B2 medische beeldvorming ook dingen moeten kennen over antideeltjes en annihilatie en dergelijke. Daar is ook een voorbeeldopgave in dezelfde syllabus: Opgave 11 MRI en PET-scanner in één. Deze stof is voor zover ik weet echter niet behandeld in ons boek (newton 4v, 5v + 6v). Ook de docenten hebben hier geen aandacht aan besteed. Daarom zou ik wel even willen controleren met wat jullie denken, aangezien het wel in de syllabus staat. 

 Groeten

Reacties

Theo de Klerk op 17 april 2017 om 13:57
Wat in de officiële syllabus staat geldt.
Normaal staan daar geen opgaven in maar domeinen en kennis/formules daarin. De 2016 syllabus (en copie 2017) heeft gek genoeg een stel voorbeeldopgaven als illustratie van nieuw domein materiaal.
Wat geldt is weten wat de domeinbeschrijving aangeeft.

 
Jaap op 24 april 2017 om 01:09
Dag Jans,
Het register van Newton 4 vwo basisboek, vierde editie, verwijst je naar positronstraling en annihilatie op p202. Wat daar staat, heb je nodig om een pet-scan (p203) te begrijpen. Dit hoort bij de specificaties 2, 3 en 4 van subdomein B2 van de vwo-syllabus voor het centraal examen van 2017.
In het algemeen is moet je trouwens bij het centraal examen ook vragen kunnen beantwoorden over zaken die niet expliciet in de syllabus staan. (In zo'n geval wordt in het examen eerst de benodigde informatie gegeven.) Voorbeeld: K-vangst staat niet meer expliciet in de syllabus, maar vraag 8 van het centraal examen vwo 2016, tijdvak 2, ging wel K-vangst.
Met vriendelijke groet,
Jaap Koole
Jans op 24 april 2017 om 08:44
Ja maar daar is k vangst wel uitgelegd in het kort. Maar er wordt ook niet gevraagd naar kennis die je al weet over k vangst zoals ze dat wel eens vragen bij bv. een tracer in 2016-1.

Helaas krijgen we alleen newton 6vwo mee... Dan maar even wat uitlegfilmpjes kijken.
Theo de Klerk op 24 april 2017 om 09:02
Het grote probleem van de "gratis" boekenfondsen... voor je examen heb je vaak de boeken vanaf de 4e klas nodig.

Nova speelt hier handig op in met hun "natuurkunde zakboekje" voor havo of vwo: een bondige samenvatting van hun boeken.

"Samengevat", het gratis "natuurkunde uitgelegd" (https://natuurkundeuitgelegd.nl/) en andere overzichten proberen dit gat een beetje te vullen

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)