max landingssnelheid op landingsbaan

martijn stelde deze vraag op 22 maart 2017 om 16:44.
De vraag bij mij luidt, de maximale remvertraging van dit type vliegtuig bedraagt 3,5 m/s2. Wat is de maximale snelheid waarmee dit vliegtuig zou kunnen landen op deze landingsbaan? Ga er hierbij van uit dat het vliegtuig de landingsbaan helemaal aan het begin raakt. (Landingsbaan is 1,2km=1200m)

Maar hoe doe ik dit?

Reacties

Theo op 22 maart 2017 om 18:21
De vertraging is gegeven dus je weet hoeveel de snelheid afneemt elke seconde. Eenparige versnelde/vertraagde beweging heeft als afstand-tijd relatie dat s = 1/2 at2 en de a is hier de vertraging.
De afstand ken je ook: het vliegtuig MOET stilstaan op de landingsbaan. Met de vertraging mag hij dus maximaal de hele landingsbaan benutten. Dus s = 1200 m.
Met deze gegevens kun je uitrekenen hoeveel tijd het vliegtuig er dan maximaal over mag doen om te stoppen op de baan.
Dan weet je ook wat de beginsnelheid mag zijn. Immers, aan het einde van de tijd staat het vliegtuig stil. 1 seconde eerder had het nog een snelheid van a m/s (want Δv = a.Δt). Twee seconden eerder had het de dubbele snelheid, enz. Dus hoeveel sneller ging het toestel net voordat de landingsbaan werd geraakt en de tijd begon te lopen voor het remmen?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)