ijkgrafiek

alice stelde deze vraag op 21 februari 2017 om 15:24.

 hoi,
voor school moeten we voor een practicum een densimeter maken en daarbij moet je een ijkgrafiek maken. We hebben een paar vloeistoffen al gemeten zoals water en benzine, maar we weten niet precies hoe je zo'n ijkgrafiek maakt. hoe zou dat moeten
,groet alice

Reacties

Theo de Klerk op 21 februari 2017 om 15:40
Er moet een schaalverdeling komen bij de metingen met je densimeter. Dus als bekend is wat de meetwaarde moet zijn bij water en benzine, dan weet je vast welke waarden bij welke stand horen. Daar tussenin zul je iets moeten aannemen: gaat het lineair (dan de afstand ertussen in gelijke stukken indelen) of anders?

Overigens, maar dat zal wel weer discussie uitlokken, ben je je densimeter aan het calibreren. Je neemt een aantal waarden (die je als gegeven aanneemt) en interpreteert er tussenin. IJken is feitelijk het controleren of de gemaakte schaalverdeling ook klopt (door andere stoffen met andere waarden meten en te kijken of jouw schaalverdeling aangeeft wat de goede waarde zou moeten zijn).
Jan van de Velde op 21 februari 2017 om 17:25

alice plaatste:

We hebben een paar vloeistoffen al gemeten zoals water en benzine, 

benzine is voor dit doel een "gevaarlijk" stofje: een mengsel van véél stoffen, en bovendien in zeer gevarieerde samenstellingen te verkrijgen

Dat kan beter: google op "density nacl solution" en op "density alcohol water solution" en zoek grafieken en/of tabellen. Met drie makkelijk, goedkoop en behoorlijk zuiver te verkrijgen stoffen kun je dan oplossingen maken met elke gewenste dichtheid tussen 0,8 en 1,3 g/cm³, in stapjes zo groot of klein als je wenst.

Je maakt afhankelijk van de gewenste nauwkeurigheid een stuk of 10-20 oplossingen van in gelijke stapjes oplopende dichtheden klaar en daarna is het maar dompelen en streepjes zetten. Of, dat kan ook, je brengt vooraf een millimeterschaalverdeling aan, en maakt een grafiek waarin je afgelezen millimters uitzet tegen de bijbehorende dichtheid. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)