Buckeye Bullet (vwo voorbeeldexamen 2016, opg. 3)

Emma stelde deze vraag op 29 april 2016 om 11:05.

 http://www.natuurkunde.nl/opdrachten/3052/buckeye-bullet-vwo-voorbeeldexamen-2016-opg-3

Hallo,

ik begrijp opdracht b niet. Zou iemand die kunnen uitleggen?

Reacties

Jan van de Velde op 29 april 2016 om 11:42
dag Emma,

leg dan aub even uit wát je niet begrijpt, waarop je vastloopt?

Groet, Jan
Theo de Klerk op 29 april 2016 om 13:24
waarschijnlijk is dit kennis over modelleren wat op veel scholen een beetje een ondergeschoven kind is maar recentelijk wat vaker in examens voorkomt... met gevolgen van dien. Wie een beetje kan programmeren snapt meestal de tekst-uitvoering wel om de vragen te beantwoorden. Wie met Coach kan omgaan de figuurlijke representatie (waar men na het vwo nooit meer mee in aanraking komt, dus dit soort visuele programmering komt me (persoonlijk) wat bizar over)
Emma op 29 april 2016 om 15:52
we hebben inderdaad op school nauwelijks dit geoefend.

ik begrijp niet waarom bij de grenssnelheid de F maximaal is, en bij snelheid groter dan grenssnelheid F niet meer maximaal is
Theo de Klerk op 29 april 2016 om 16:15
In de tekst staat
De voortstuwende kracht die de motoren via de wielen op de zoutvlakte kunnen uitoefenen, is maximaal 1/3 van het gewicht van de auto.’

Als je in het model kijkt die je ook dat zolang niet de maximale snelheid bereikt is, de Fmotor = Fmax = 1/3 m.g  Anders slippen de banden.
Als eenmaal de maximale snelheid bereikt is (Fmotor geeft een versnelling en dus een toenemende snelheid) dan zal de motor als kracht Fmotor = P/v hebben (de P = F.v komt je als formule misschien bekender voor) en het vermogen dat dan wordt geleverd (energie/sec) zal Pmax zijn (want bij lagere waarden voor P kan Fmotor nog steeds toenemen en daarmee de snelheid. Zolang de toename maar niet te snel is zodat banden gaan slippen)


Jan van de Velde op 29 april 2016 om 16:46

Emma plaatste:


ik begrijp niet waarom bij de grenssnelheid de F maximaal is, en bij snelheid groter dan grenssnelheid F niet meer maximaal is
De "waarom" vraag lijkt me in dit verband ook totaal onbelangrijk. Ik had tot nu toe ook nog nooit van een "grenssnelheid" gehoord, maar dat zal wel aan mjin Engelse studieboeken liggen, ik ken dat als "terminal velocity".

 Maar is het noodzakelijk om dat te "begrijpen" als dat zo gewoon letterlijk in dat model staat genoteerd? Is het niet juist de bedoeling dat je dat soort zaken uit die modelgegevens haalt?



Dat lijkt me toch heel de bedoeling van deze exercitie? Uitzoeken waar dit model van uit gaat? 

groet, Jan

Emma op 01 mei 2016 om 17:52
Je hebt helemaal gelijk, Jan. Bedankt

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)