electriciteit uit warmte

Jacobs stelde deze vraag op 22 november 2015 om 11:57.

 Hallo

Ik wou graag weten of het economisch haalbaar is om energie uit warmwaterbronnen te halen (t° tussen 60 en 90°C) en deze te cumuleren zodanig dat we tot stoom komen en met deze stoom oa electriciteit produceren.

Hoeveel thermische energie hebben wij nodig om één kw electriciteit te produceren en houden wij tijdens dit productieproces nog thermische energie over  ?


Wat is de kleinste commerciele installatie voor dergelijke toepassing


Vriendelijke groeten


GJ

Reacties

Theo op 22 november 2015 om 12:21
Warmte laat zich niet zomaar uit een deel water halen om een ander deel water verder op te warmen. Ik ken niet alle technologische mogelijkheden maar ook hier zal de kost voor de baat uitgaan en in de uitwisseling het rendement (ver) onder 100% blijven.
Theo op 22 november 2015 om 12:37
Elektrische energie, thermische energie, kernenergie ... voor energie is het 1 pot nat.

1kW = 1000 J/s
Je zult wel1 kWh = 3600 000 J bedoelen.

Maar voor 1kWh elektrische energie heb je 1kWh thermische energie nodig - voor beide is het in algemene eenheden 3600 000 J. omzettingen gaan meestal met ongewenste bij-omzettingen gepaard - meestal warmte of thermische energie dus je zal meer dan 3600 000 J thermische energie nodig hebben om 3600 000 J elektrische energie te krijgen.

1kg water 1 graad in temperatuur verlagen levert 4 180 000 J op dus reken maar uit.
En als de efficientie maar 30% (0,30) is dan heb je een factor 1/0,30 meer nodig voor je doel
Jan van de Velde op 22 november 2015 om 15:46

Jacobs G plaatste:

Ik wou graag weten of het economisch haalbaar is om ..//..

Dag Jacobs G,

deze beelden zie je naast elke thermische centrale:


(kerncentrales Doel, België) 

Wat zal, als je dit ziet, het antwoord zijn op je vraag denk je? 

Als je meer wil weten, zoek dan eens naar "rankine" en "carnot". 

Een vrij volledig overzicht van manieren om warmte om te zetten in beweging (en dus vervolgens in elektriciteit) vind je hier:
https://en.wikipedia.org/wiki/Heat_engine

De warmtepomp die je wil gaan gebruiken om je warmte op te waarderen naar stoom op druk staat ook in dat lijstje. 

Groet, Jan



Willie op 26 januari 2019 om 22:01
Als met heet water een stirlingmotor laat lopen,deze stirlingmotor genereert weer elektriciteit en de elektriciteit weer heet water,maar de stirlingmotor moet minstens 1kw genereren om het water tijdig heet te maken,heb je hier te maken met een tijdelijke perputum mobile of niet?
Jan van de Velde op 26 januari 2019 om 22:28
Dag Willie Wortel,

hier poneer je een contradictio in terminis:

Willie wortel plaatste:

 tijdelijke perpetuum 

Perpetuum (2 e's, 2 u's) betekent "eeuwig, eeuwigdurend".
Tijdelijk eeuwigdurend is een beetje raar....
Zoiets als een windstille storm, of een stilstaande beweging.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 26 januari 2019 om 22:40
> stilstaande beweging
Kan wel hoor. Als v = 0 m/s  
Te vaak wordt "stilstaan" niet meegenomen in het scala van mogelijke bewegingen.

>Als met heet water een stirlingmotor laat lopen,deze stirlingmotor genereert weer elektriciteit en de elektriciteit weer heet water,maar de stirlingmotor moet minstens 1kw genereren om het water tijdig heet te maken
En dat gaat dus niet lukken... Heet water kan een stirlingmotor laten lopen die elektriciteit genereert, maar aangezien de thermodynamicawetten (m.n. de 2e) zeggen dat in elk proces de entroptie toeneemt (of in gewoon Nederlands "bij elke energieomzetting gaat een deel naar verder onbruikbare warmte-energie") zal de opgewekte electriciteit te weinig energie bevatten om de nodige opwarming te geven.

Stel dat elke tussenstap maar 5% verlies heeft (in "onbruikbare warmte") dan wordt 95% nuttig gebruikt.  Heet water levert dan met energie-inhoud E maar 0,95E elektrische energie. Die wordt gebruikt om water op te warmen en kan dat met 0,95 x 0,95 E (= 0,90E) doen. En 0,90 E is te weinig om 1,00 E energie te leveren om het water voldoende heet te maken.
Niks perpetuum mobile. Gewoon pech... waar realiteit dromen verstoort.
willie op 04 februari 2019 om 16:19
onderwerp :perpetuum mobile,meneer de klerk misschien blijf tegen beter weten in geloven,maar werkt het niet als een waterkoker,als je de water koker aan zet ben tot het kookpunt laat komen,en hem daarna uitzet ,en dan 2 minuten wacht,en dan weer aan zet overbrugd hij van 96 graden naar 100,het kan ook zijn dat hij in 1 keer te veel energie vraagt en daarom geen tijd heeft om het water op te warmen!  
Theo de Klerk op 05 februari 2019 om 00:00
Je moet het met lampje maar eens overleggen. Koken en uitzetten: hete water staat warmte af aan omgeving (verloren voor water). Er moet opnieuw energie bij om het water weer van 96 naar 100 graden te verhogen. Geen perpetuum mobile dus, maar telkens energie vragend.
De rest "geen tijd" en zo... is onzin.
willie op 05 februari 2019 om 19:14
Maar,meneer de klerk ,dat hij energie vraagt is logisch,dus daarom genereert de stirlingmotor telkens nieuwe energie in de vorm van een temperatuurstijging,de vraag is kan de stirlingmotor lang genoeg draaien op het hete water,en krijgt hij tijdig het water weer warm,aangezien hij volgens uw het met 90 procent van capaciteit moet verwarmen,de juiste verhouding,afkoelen en opwarmen moet er zijn!of omtrekt hij in 1keer zoveel energie dat hij niet krachtig genoeg is en stilvalt nadat je voor het opstarten,heet water hebt toegevoegd,of zit ik echt in een tunnel visie wat dit betreft?
Theo de Klerk op 05 februari 2019 om 19:39
Stirling motoren (en alle energiegeneratoren) genereren geen energie - ze zetten energie om van de ene vorm (vallend water zwaarteenergie, turbine warmte energie enz) in de andere. Er komt nergens energie bij en al helemaal niet voor niks.
Als een Stirling motor draait dan haalt ie "ergens" de energie vandaan. Dat "ergens" houdt dan minder energie over.
willie op 05 februari 2019 om 19:52
Het woordje omtrekt,moet zijn onttrekt,als ik het juist gespeld heb?
Willie op 05 februari 2019 om 20:01
Maar ,hij krijgt er ook weer energie bij ,staat dat dan niet in verhouding met elkaar,want hij draait wel op minder maar als het weer op temparatuur blijft doordat hij ook genereert,of generereert,hij minder dan dat hij verbruikt,is dat het?ik ben denk ik een hopeloos geval,uw probeert het begrijpelijk uit te leggen,maar het dringt niet tot mijn botte hersens door,denk ik,!
Theo de Klerk op 05 februari 2019 om 20:11
mijn hersens kunnen jouw fantasiespinsels niet volgen. Discussie verder ook onnodig. Maak een auto die uit niks energie tapt en rijdt. Word ik je eerste klant. Tot dat moment: einde discussie.
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.