logica schakeling transistor batterij spoel

ignaat stelde deze vraag op 19 november 2015 om 10:41.

Ik wil een proefje doen met draadloze overdracht van energie. Een simpel voorbeeld is te zien in https://www.youtube.com/watch?v=d7InRZokfzY.
De transimitter spoel is verbonden met een batterij en een transistor. De transistor zorgt ervoor dat de gelijkspanning van de batterij steeds onderbroken wordt waardoor er wisselspanning gesimuleerd wordt.
Ik snap alleen niet hoe. Ik snap wel dat al de spanning op de base boven een bepaalde waarde komt de stroom gaat lopen, ik snap alleen niet hoe het dan weer stopt en dus continu heen en weer schakelt. Kan iemand me de logica daarvan uitleggen.

Reacties

Jan op 19 november 2015 om 17:54
dag Ignaat,

ik ben geen elektronicaspecialist, en ik heb hem nog niet helemaal uitgepuzzeld, maar als ik de schakeling eens bekijk zit de truuk erin dat de spoel met de transistor in het midden wordt gevoed, en er dus feitelijk twee spoelen zijn die in twee verschillende circuits zitten:



vermoedelijk:
  • Er komt richting de basis een stroom op gang, vertraagd door de halve spoel tussen + en basis, maar nog niet door de andere helft van het circuit totdat de drempelspanning van de basis wordt overschreden. 
  • Op het moment dat de drempelspanning van de basis wél wordt overschreden kan er een stroom gaan lopen door de andere helft van de spoel, collector en emitter.
  • Maar die collectorstroom, die veel groter gaat zijn dan de basisstroom, zorgt voor een opkomend magnetisch veld in beide spoelen, waardoor óók een inductiestroom wil gaan lopen in de basisspoel, maar in tegengestelde richting als de oorspronkelijke basisstroom
  • Hierdoor stopt de basisstroom, en vervolgens dus ook de collectorstroom, en begint het circus weer van voren af aan. 
Met een juiste combinatie van transistor (met zijn vertragingstijden) en aantallen wikkelingen krijg je zo een systeem dat zichzelf continu onderbreekt, een beetje als het principe van de ouderwetse deurbel




Groet, Jan


Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)