Resonantie geeft staande golven

Natuurkunde stelde deze vraag op 23 oktober 2015 om 13:58.

 Hallo iedereen,

Ik had ook een andere vraag. Dit betreft de staande golf. 
Ik zit op 5 VWO.
In mijn boek (op blz. 36) staat het volgende. '' Het patroon van alle bewegingen van de lucht, de knopen en de buiken, beweegt niet. Daarom heet dit een staande golf''.  Nou vond ik dit heel vreemd, want er is toch wel degelijk beweging bij een buik?
Misschien kan iemand hier antwoorden op geven.

Alvast bedankt!

Reacties

Theo de Klerk op 23 oktober 2015 om 14:07
Ze bedoelen dat op een positie x op de snaar de uitwijking naar boven en beneden altijd hetzelfde is. OP een positie er vlak naast is die uitwijking iets groter (of kleiner) maar ook altijd hetzelfde.  Daarom lijkt het (vooral bij hoge frequentie) een staande golf.

Er is overigens niks "staand" aan. Wat je ziet is het resultaat van een golf die naar links beweegt, wordt teruggekaatst en naar rechts teruggaat. Beide golven (heen en teruggaand) ontmoeten elkaar en het resultaat is de som van beide. Bij de juiste frequentie levert dat een resultaat dat lijkt stil te staan en daarom "staand" heet. Het patroon van uitwijking is steeds hetzelfde: maximale uitwijking, terug naar nul, minimale uitwijking, terug naar nul, maximale uitwijking enz. Dus er is beweging tussen maximum en minimum maar het patroon (de golf die je over de snaar ziet) blijft er hetzelfde uitzien.

P.S.: Feitelijk beweegt er steeds een golf naar links en een andere naar rechts.
Natuurkunde op 23 oktober 2015 om 14:11

 OP een positie er vlak naast is die uitwijking iets groter (of kleiner) maar ook altijd hetzelfde.  

Ik snap niet zo goed wat u bedoelt met deze zin. De uitwijking is iets groter (of kleiner), maar ook hetzelfde. Dat kan dan toch niet? 
Jan van de Velde op 23 oktober 2015 om 14:14
dag natuurkunde,

je interpreteert het "staand" in "staande golf" wel heel erg letterlijk.



in bovenstaande afbeelding zie je een groene golf die naar rechts "loopt" en een blauwe golf die naar links "loopt". Afgezien van dat ze geen stappen zetten kun je het woord "lopen" hier redelijk invoelen neem ik aan. Je ziet een golfberg steeds verder een bepaalde kant opschuiven, hij loopt langs je heen...

Maar beide lopende golven in dit geval zullen zullen steeds op dezelfde plekken elkaar versterken of uitdoven. Gevolg is dat op die zelfde plaatsen, die niet "lopen" óf geen beweging is (knoop) of juist een maximale beweging tussen twee uitersten dwars op de "loop"richting (buik) 

Natuurkunde plaatste:

Het patroon ..//-.. beweegt niet. 


En zie je dat dat rode patroon inderdaad niet van plaats verandert? 
De rode golf loopt niet langs je heen, hij "staat".

Groet, Jan


Natuurkunde op 23 oktober 2015 om 14:19
Geachte Jan, 

Ik zie dat dat rode patroon inderdaad niet van plaats verandert. Wordt er dan met het stuk tekst in mijn boek bedoeld dat de buiken en knopen niet verschuiven, dus op dezelfde plek blijven en dat de buiken wel bewegen en bij de knopen niet. 
Alvast heel erg bedankt!
Theo de Klerk op 23 oktober 2015 om 14:35
Knopen en buiken blijven op dezelfde positie. Alleen is de grootte van de amplitude voor elke positie iets anders. Van bijna nul (vlak bij een knoop) tot maximaal (bij een buik)
Natuurkunde op 23 oktober 2015 om 17:28
Dit begrijp ik langzamerhand. Bedankt voor alle antwoorden! Als ik toch nog iets hier niet over snap, meld ik me!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)