scherpe bocht maken

jaimie stelde deze vraag op 12 oktober 2015 om 19:35.

Hallo,

 Ik ben voor mijn PWS onderzoek aan het doen naar de hoogte van het massamiddelpunt bij het rennen van een slalom. Nu kom ik overal tegen dat het verlagen van het mmp zorgt voor meer balans, wat logisch is, maar ook zorgt dat je sneller de bocht (in dit geval slalom) door gaat. Mijn vraag is nu: hoe komt dit? Ik ga uit van een middelpuntzoekende kracht met als r de afstand tussen mmp en contactpunt met de vloer. Hoe volgt hieruit dat je sneller bent als r kleiner is?

Met vriendelijke groet,
Jaimie

Reacties

Jan van de Velde op 12 oktober 2015 om 19:59

jaimie plaatste:

..//.. Ik ga uit van een middelpuntzoekende kracht met als r de afstand tussen mmp en contactpunt met de vloer. Hoe volgt hieruit dat je sneller bent als r kleiner is?

Eerst even voor de goede orde (want dit gaat best een hoop denkwerk vergen denk ik zo)
De afstand tussen mmp en contactpunt met de vloer is NIET de straal die geldt voor de middelpuntzoekende kracht. 
Die straal is de afstand tussen mmp en het middelpunt van de bocht.

Dus als geldt dat door de knieën gebogen slalommend je sneller slalomt (zoals je beweert) dan kan jouw gedachte in elk geval NIET bij de oorzaken horen

groet, Jan
jaimie op 12 oktober 2015 om 20:18
Beste Jan,
U hebt hier zeker een goed punt en zelf heb ik dat totaal over het hoofd gezien. Ik vraag mij alleen nog steeds af waardoor je nou sneller bent als je je mmp verlaagt
Jan van de Velde op 12 oktober 2015 om 23:26
Kun je eens wat meer uitleggen over die slalom (die ken ik eigenlijk alleen van het skiën en wildwatervaren), en duidelijke bronnen (met link en citaten) geven waar gesteld wordt dat het verlagen van dat mmp betekent dat je sneller de bocht kunt nemen? 
jaimie op 13 oktober 2015 om 16:17
https://www.youtube.com/watch?v=vSL-gPMPVXI De slalom is in de volgende video op 5:51 te zien (. De bronnen heb ik helaas niet momenteel bij de hand, maar ik vat het op als volgt: wanneer een schaatser bijvoorbeeld een pirouette maakt en hij zichzelf kleiner maakt, zal hij sneller gaan draaien. Zo zie ik het ook bij de slalom, alleen welke natuurkunde schuilt hierachter?
Jan van de Velde op 13 oktober 2015 om 17:37
Dit kan niks met die pirouette te maken hebben: dát is een kwestie van (behoud van) impulsmoment Iω, waarbij de pirouetterende schaatster zijn traagheidsmoment I verkleint door massa dichter bij de draaias te brengen, en daardoor vanzelf een hogere hoeksnelheid ω krijgt.

Wat ik in dat filmpje eigenlijk meen te zien is dat een renner bij zo'n paal moet afremmen om een hoek (niet een bocht) om te gaan. Als ik dan zijn aanvankelijke looprichting x noem (en de na de paal gewenste richting y) dan moet alle snelheid in richting x verdwijnen. De renner remt af door zich schrap te zetten tegen het gras (om niet voorover te vallen door de traagheid moet hij daarvoor zijn massamiddelpunt áchter zijn steunpunt brengen, zodat hij als het ware even hard achterover valt door de zwaartekracht als voorover door de traagheid)



Door vervolgens door de knie te buigen gebruikt hij ten eerste zijn knie als een soort kreukelzone waardoor zijn bovenlichaam wat rustiger kan afremmen en hij zijn gewrichten maar ook het gras minder belast (hij glijdt zo niet zo makkelijk uit) .....



en ten tweede kan hij door die gebogen knie zich nu ook onmiddellijk weer afzetten in de Y-richting door die knie terug te strekken:



dat is éérder wat ik zie dan een verlaging van massamiddelpunt om aan een kleinere straal te komen.

Dat dat komt door een kleinere straal bij een lager massamiddelpunt lijkt me jouw eigen conclusie, of had je dat ook ergens gelezen? Zo ja, waar? 


jaimie op 13 oktober 2015 om 17:43
Ik denk dat u hierin gelijk hebt. De kleinere straal was deels een eigen conclusie, maar vooral gebasseerd op het volgende:
' Stand up straight, then try leaning over to one side. Very quickly you'll reach a point where your whole body feels like it's about to topple over. You're not actually moving but turning about your ankles. Your head moves faster than your knees. In fact, your whole body turns around your ankles like a wheel. You might think gravity is something that pulls things downward, but here it's making you turn in a circle!' 
(http://www.explainthatstuff.com/center-of-gravity.html) 

Hierdoor ging ik er vanuit dat deze F-mpz ook zou gelden bij een slalom
Jan van de Velde op 13 oktober 2015 om 18:55
Ook dat citaat heeft niks met een middelpuntzoekende kracht te maken, slechts met iets dat je zou kunnen modelleren als een rechtopstaande plank die omvalt. De zwaartekracht probeert heel de plank naar beneden te trekken, maar omdat die plank nog op de grond staat met een uiteinde gaat ze uiteindelijk om dat uiteinde draaien o.i.v. de zwaartekracht die toch steeds recht naar beneden blijft wijzen.



Zie jij ergens een middelpuntzoekende kracht die een plank die rechtdoor wil gaan een bocht om trekt? 

jaimie op 14 oktober 2015 om 20:15
Nee, u hebt volkomen gelijk. Enorm bedankt voor uw hulp en tijd, u hebt mij een stuk verder geholpen in de theorie namelijk

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)