'Smoothing capacitor'

Jeroen stelde deze vraag op 11 oktober 2015 om 04:21.
Ik snap niet hoe een condensator in bijvoorbeeld een AC-adapter via een bridge rectifyer een perfect DC-signaal kan afgeven. Een pulserend DC-signaal snap ik, maar wil je een perfect 'glad' DC-signaal krijgen dan moet de tijdconstante toch enorm groot zijn (weinig ontlading vanuit de condensator in je circuit zodat je niet te snel dipt qua voltage en je alsnog een pulserend DC-signaal krijgt. 

Dus idealiter heb je een 0V dip gezien vanuit je Vmax, dus bijvoorbeeld in een halve periode (als Vmax 12 Volt is) je condensator 12 Volt vrijgeeft in die halve periode, maar NIET verder ontlaadt. Dit is dus tegenstrijdig, er moet een voltagedip plaatsvinden en dit is juist in het begin het grootst waarna de VT-curve afvlakt.

Ik heb gelezen dat door de capaciteit of parallelle weerstand te verhogen je de tijdconstante vergroot en hierdoor de condensator nauwelijks ontlaadt en de voltagedip weinig is. Dat klinkt logisch. Maar er moet toch (ook al is het zéér klein) een voltagedip plaatsvinden? Gebeurt dat niet dan is er namelijk niet eens een potentiaal.

Mijn vraag concreet dus:
Is een perfect rechte lijn in je V-T grafiek op je oscilloscoop, dus een perfect DC-signaal na AC naar DC omzetting wel mogelijk? Of wordt dit in boeken e.d. maar zo afgebeeld omdat de voltagedip te verwaarlozen is bij een grote weerstand en/of grote capaciteit?

Alvast dank,

Jeroen

Reacties

Theo de Klerk op 11 oktober 2015 om 10:17
Er zal nooit een volledige gelijkspanning ontstaan - er blijft een beetje variatie over (de "brom"). Maar voor "all practical purposes" kun je wel een spanning bereiken met zo'n kleine variatie dat het er meestal niet meer toe doet.
Zie bijv. http://users.telenet.be/marcvl/images/5TET%20elektronica/HFDST04.pdf
Jeroen op 11 oktober 2015 om 14:12
Dank voor je reactie. Het leek me namelijk al onmogelijk een 'rechte lijn' te krijgen als de functie niet 'recht' is. Dus voor 'argument sake' beelden ze het af als een perfect horizontale lijn.

Bedankt!
Theo de Klerk op 11 oktober 2015 om 16:30
Met een sterk vergrootglas zul je zien dat die rechte inktlijn ook niet zo recht is ;-)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)