Luchtdrukkanon

Simon stelde deze vraag op 07 oktober 2015 om 19:39.

 Hallo,

Voor mijn profielwerkstuk ga ik een luchtdrukkanon maken die tennisballen zo ver mogelijk af kan schieten. Ik heb hiervoor al een PVC buis van 110mm en een van 75mm doorsnede, en een verbindingsstuk hiertussen gekocht. De buis van 75mm moet dienen als de loop van het kanon, in de grotere buis van 110mm wil ik de druk opvoeren. Ik zit nu met 2 problemen:

  1. Hoe kan ik de druk verhogen in de grote buis, en dan met name met wat voor PVC-onderdeel. Dit moet dus iets zijn waar ik een fietspomp of een compressor op kan aansluiten.
  2. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de hoge druk in de grote buis blijft en niet gelijk doorgaat naar de loop, dus iets van een kraan?
Weet iemand welke onderdelen hiervoor geschikt zijn, voor een niet al te hoge prijs (liever niet meer dan 50 euro)?

Reacties

Jan van de Velde op 07 oktober 2015 om 20:12

Simon plaatste:

 Hoe kan ik de druk verhogen in de grote buis, en dan met name met wat voor PVC-onderdeel. Dit moet dus iets zijn waar ik een fietspomp of een compressor op kan aansluiten.

dag Simon,

het beste "onderdeel" lijkt me een gaatje waardoorheen je een fiets- of autoventiel steekt, binnen en buiten klem gezet met een ventielschroefringetje tegen een bredere ring (om wringen te voorkomen, schroefdruk op je pvc te verlagen) , en dat geheel netjes luchtdicht afgekit. 


Simon plaatste:Hoe kan ik ervoor zorgen dat de hoge druk in de grote buis blijft en niet gelijk doorgaat naar de loop, dus iets van een kraan?

da's de lastigste: die lucht moet ineens vrij kunnen gaan stromen, liefst door een opening van DIAMETER (niet doorsnede) 75 mm. Een PVC-kraan -typisch een kogelkraan- is geen oplossing. Ik denk dat voordat je kraan helemaal open is er al voldoende lucht (maar zonder werkelijke kracht) je "loop" is ingestroomd om je bal zachtjes naar buiten te duwen en met een teleurstellend miniboogje vlak voor de loop op de grond te laten vallen, vóórdat de grote luchtstroom op gang komt. 

Al eens naar het "afvuur"mechanisme van een luchtbuks gekeken? 

Verder lijkt me een luchtreservoir met 110/75 = 1,45 x zo grote diameter en dus 2 x zo grote doorsnede (en dus 2 x zo groot volume per meter lengte) als je loop redelijk ondergedimensioneerd. 
Met een even lang reservoir als je loop is, met de bal in de monding gearriveerd, je druk al tot ca de helft gezakt. Een derde doordat het in beslag genomen volume van je druklucht al 1,5 x zo groot wordt, en de rest door de adiabatische expansie en dus afkoeling. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)