Kan een vlieg zich opwarmen door rond te vliegen?

AJ stelde deze vraag op 30 september 2015 om 19:16.

 Ik zou denken dat de kinetische energie van beweging ervoor zou zorgen dat ze warm blijven. Maar als het kouder wordt, blijven ze juist stil ipv rond te vliegen. En ze kunnen de kou niet overleven.

Dus zouden ze het niet andersom moeten doen? Juist meer vliegen in een koude omgeving?

Reacties

Jan van de Velde op 30 september 2015 om 20:17
dag AJ,

Energie moet ergens vandaan komen. Ik denk niet dat een vlieg warm wordt als gevolg van zijn kinetische energie. Wrijvings"verliezen" van lucht langs de vleugels moet best wel significant zijn, zodat relatief veel warmte kan ontstaan, maar het lijkt me dat het koelende effect van de langsstromende lucht dat ruimschoots gaat compenseren. Een beetje zoals een verstandig gebruikte waaier:



Wél DENK ik: net als in elke motor is het rendement nooit 100%. Biologische "motoren" zoals een mensenlichaam hebben een betrekkelijk zielig rendement. Veel van de boterhamenergie die we opnemen om te bewegen komt vrij in de vorm van warmte. Van een klein eindje rennen ga je al gauw zweten om die afvalwarmte weer kwijt te raken. 

Dan zou je inderdaad denken dat meer bewegen je warm houdt. Maar daarvor moet je dan wél energie hebben om te verstoken: kan een vlieg überhaupt wel aan voldoende energie komen 's winters? En weer: is het waaiereffect van die vleugelbeweging misschien zelfs niet groter dan het afvalwarmte-effect van de vliegspieren? 

Verder zijn er in dit verband mogelijk andere -biologische- zaken die maken dat een vlieg de winter niet overleeft? De leeftijd die een vlieg überhaupt kan bereiken? Is overwinteren überhaupt vanuit evolutie-oogpunt gunstig? 

Groet, Jan
AJ op 30 september 2015 om 22:33

AJ plaatste:

 Ik zou denken dat de kinetische energie van beweging ervoor zou zorgen dat ze warm blijven. Maar als het kouder wordt, blijven ze juist stil ipv rond te vliegen. En ze kunnen de kou niet overleven.

Dus zouden ze het niet andersom moeten doen? Juist meer vliegen in een koude omgeving?

Dank je wel voor het meedenken. Dit zijn inderdaad uiterst interessante uitgangspunten. Maar ik vrees dat ik alsnog bij dezelfde vraag inmiddels blijven, daar dit geen antwoord is.

Wat ik begrijp over vliegen, die zijn koudbloedig; in tegenstelling tot de mens kunnen zij zich niet warm houden, ze krijgen al hun warmte van buitenaf. Ergo kunnen ze niet 's winters overleven. 

Dus door te bewegen kunnen ze geen warmte-energie in hun lichamen opwekken, als ik het goed begrijpen. Misschien dat daarin het antwoord ligt? :)

Theo de Klerk op 30 september 2015 om 22:43
Een vlieg is koudbloedig en hoeft zich niet op te warmen. Daarvoor hoeft het ook niet te gaan vliegen. De energie die het in "normaal leven" verzamelt gebruikt het o.m. om te vliegen, niet  om warm te blijven. Alle processen zijn temperatuur-gebonden dus als het te koud wordt dan doet de vlieg niet meer zoveel. En gaat uiteindelijk dood.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)