Rook van vuurkorf tegen gaan?

Toon stelde deze vraag op 28 september 2015 om 17:28.
De wethouder van gezondheid, in onze gemeente denkt dat een ventilator kan helpen tegen de rookontwikkelingen van een vuurkorf. Gaat dit wel werken? 

Reacties

Theo de Klerk op 28 september 2015 om 17:34
De beste manier is de vuurkorf te verbieden... oorzaak weg, geen gevolg.

Een ventilator blaast de rook (kleine verbrande deeltjes in de lucht) alleen een bepaalde richting op. Het voorkomt dus niets. Hooguit kan men proberen de deeltjes in die richting op te vangen.

Voor zover de deeltjes elektrostatisch zijn kunnen ze ook met statische elektriciteit naar een bepaalde plek gestuurd worden. 

Maar de wethouder van gezondheid moet nog maar eens goed nadenken.
Toon op 29 september 2015 om 12:06
Gesproken met een wetenschapper, die geeft aan dat fijnstof PM2,5 overal doordringt? Dus ramen gesloten houden heeft geen zin? Hoe zit dat precies? Is het een verbetering in je ventilatieroosters filters te laten aanbrengen?
Jan op 29 september 2015 om 15:33
Dag Toon,

Waarom gaan we van vuurkorven naar fijnstoffiltering? Ik neem niet aan dat die vuurkorven dag en nacht naast je huis staan te branden?

Groet, Jan
Toon op 29 september 2015 om 22:11

Dan wel een open haard? Die staan hier in de buurt wel vaak te loeien. Ik wil weten hoe het zit met pm2,5? Vuurkorf is nog een slag erger, daar zitten geen filters op en komt rechtstreeks de lucht in. Meerdere mensen nemen een vuurkorf hier in deze buurt overigens. Als iemand dat ziet, maakt dat kennelijk reclame en nemen andere mensen ook zo eentje. Heb het idee dat ze steeds populairder wordt. 

Je kunt je woning niet hermetisch gaan afsluiten dunkt me. 

Theo de Klerk op 29 september 2015 om 22:47
Voor fijnstof zie bijv. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fijnstof . Door een dichte wand kan geen stof komen, maar kieren tussen raamvensters en raamposten zijn doorlaatbaar (zoals "tocht" gevoel bij kieren al snel aangeeft).

Deze site heeft verder geen kennis van toxologische eigenschappen van stoffen of stofdeeltjes (of nanodeeltjes). Dat is meer een biologisch aspect dan natuurkundig.
Toon op 30 september 2015 om 09:46
Dank voor uw hulp en het geven van het linkje. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)