elektrische deken gezond / ongezond

leon stelde deze vraag op 24 september 2015 om 15:29.

 Het internet staat soms vol verwarring, ik wil namelijk weten in eerste instantie of het klopt dat het gezond is een elektrische deken te nemen. Met deze vraag bedoel ik: een elektrische deken heeft een medicinale werking op je bloedvaten, daarnaast hoor ik juist heelveel over ernstige ziekten die door het elektromagnetische veld kan ontstaan. Met die 2 gegeven wil ik afwegen of een elektrische deken nu wel of niet ''gezond'' is?

Ik heb het internet afgespeurt en kwam snel op de informatie en advies pagina van een website die informatie over de geschiedenis van elektrische deken.
Hiernaast ben ik ook wel benieuwd naar verdere kwalen van de elektrische deken die genoemd worden zoals : ernstig brand gevaar door een elkektrische deken en kan zo'n deken nat worden met betrekking tot kortsluiting? Ik weet namelijk dat een broodrooster door het damp van een broodje en zijn openliggende draden wel in de brand kunnen vliegen, dus ben ik nu benieuwd of dit ook zo is met een elektrische deken. De uitspraken die ik hier als waarheid claim heb ik van mede vraagbaak en van informatie elektrische deken

bijvoorbaat dank,

leon



Reacties

Jan van de Velde op 24 september 2015 om 16:53
dag leon,

leon plaatste:

 Het internet staat soms vol verwarring,..//.. 

breek me de bek niet open. Laat dat "soms" maar weg en zeg maar gerust vol meer of minder ernstige misvattingen en soms zelfs klinkklare onzin en leugens. Voeg daarbij dat mensen vaak ook lezen wat er NIET staat en de ellende is compleet. 

leon plaatste:

 ..//.. Met die 2 gegeven wil ik afwegen of een elektrische deken nu wel of niet ''gezond'' is?

Wij zijn hier geen medici, dus over "medicinale werking op bloedvaten" hebben we hier niet het vaagste idee.

Maar dat van dat elektromagnetisch veld en ernstige ziektes is op zijn best onzin, veelal slechte statistiek (zo van:"ik ken iemand die ziek is sinds hij een elektrische deken is gaan gebruiken")  en op zijn slechtst leugens van mensen die proberen je van alles aan te smeren om je daartegen te beschermen. 
Er is veel onderzoek naar gedaan en zolang het gaat om de elektrische / elektromagnetische velden van huishoudelijke apparatuur e.d. is er geen enkel verband. Zelfs geen verbanden te vinden voor mensen die pal onder hoogspanningslijnen wonen, al zijn er in sommige onderzoeken enkele incidentele gevallen van problemen gevonden die mogelijk (maar niet aantoonbaar) verband zouden kunnen houden met sterke elektromagnetische velden, waardoor men voorzichtigheidshalve ("we kunnen niet 100% uitsluiten dat....") sommige mensen aanbeveelt om daarvandaan te verhuizen. De details ben ik kwijt, maar ik meen me te herinneren dat het om zeer vroege stadia van zwangerschappen ging, enkele gevallen van probleempjes die heel misschien aan die sterke straling te wijten zouden kunnen zijn geweest. Nou wonen er niet zoveel mensen onder hoogspanningslijnen dus die paar gevallen kunnen ook totaal toevallig zijn. 

Laten we opmerken dat het gebruik van elektrische apparatuur in huis de laatste 50 jaar is ontploft, en dat de gemiddelde levensverwachting in diezelfde tijd is gestegen met 15-20 jaar. Ook dat wil trouwens niet zeggen dat we daaruit mogen concluderen dat de elektromagnetische velden rond al die apparatuur DUS gezondheidsbevorderend werkt. Als een voorbeeld van dat soort verkeerde verbanden leggen is er het fameuze ooievaarsonderzoek (zie bijlage) dat als een grap is gestart en nu overal in opleidingen voor onderzoekers wordt gebruikt als voorbeeld voor hoe het NIET moet. 

Er zijn over heel de wereld in de loop van de afgelopen 50 jaar vele miljoenen elektrische dekens in gebruik geweest. Indien dat zelfs maar in een klein percentage van de bevolking problemen zou opleveren waren die problemen al lang op wetenschappelijke wijze aangetoond. 


leon plaatste:

Hiernaast ben ik ook wel benieuwd naar verdere kwalen van de elektrische deken die genoemd worden zoals : ernstig brand gevaar door een elkektrische deken en kan zo'n deken nat worden met betrekking tot kortsluiting?
..//.. 
De uitspraken die ik hier als waarheid claim heb ik van mede vraagbaak en van informatie elektrische deken

ik vind op geen van die websites je uitspraken aangaande brandgevaar, laat staan ernstig brandgevaar bevestigd. Bij normaal gebruik is dat er ook niet.
Echter, als je in google intikt "electric blanket fire hazard" dan is de eerste hit die je vindt er eentje van een Amerikaans advocatenkantoor  dat nog wel een leuke cent weet te verdienen aan ongelukjes met elektrische dekens die voornamelijk door stommiteiten van de gebruikers nog gebeuren ondanks veiligheidsmaatregelen en gebruiksaanwijzingen. Tegen sommige mensen is nou eenmaal niets te beveiligen:


En als je dan kans ziet om geld te verdienen aan stommiteiten van anderen dan duw je je site omhoog op Google zodat die stommeriken je site makkelijk vinden. Dat ik nu naar die site link om een voorbeeld te geven van hoe vreemde verhalen de wereld in komen helpt die advocatensite weer mee om op googleplek 1 te blijven.....En zo komen en blijven de wilde verhalen in de wereld. 

Groet, Jan

Bijlagen:

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)