elektrische deken verhit methodiek

jeroen stelde deze vraag op 17 september 2015 om 11:48.

 Een vraag waar ik al langer antwoord op probeer te krijgen via meerdere sites is:
op wat voor manier worden elektrische dekens verwarmd zonder brandgevaar, en is het ook slecht voor een hart-pacemaker? ik ben het meest benieuwd naar de wetenschappelijke informatie hier achter zit. ik heb al veel informatie gevonden op informatie elektrische deken, klik daar maar op om te weten wat ik nu in iedergeval even niet hoef te weten.

alvast bedankt

Reacties

Jan van de Velde op 17 september 2015 om 15:32
dag Jeroen

Alles waar stroom doorheen gaat wordt warm. Ook het snoer van je schemerlamp. Nou is die warmte normaal gesproken ongewenst, zoals bij die schemerlamp, al was het alleen maar omdat het onnodig energie/geld kost. Als je een dikkere draad pakt kan de stroom er makkelijker langs en wordt de draad niet zo warm. Een dik genoeg schemerlampsnoertje wordt dan ook maar een paar tienden van een graad warmer dan de omgeving, en dat merk je nauwelijks.

In een netwerk door de deken heen slingerend zitten er dunne draden die wél warm worden als er stroom doorheen gaat. Door te regelen hoeveel stroom erdoorheen gaat zou je kunnen regelen hoe warm die draden worden. 
Met behulp van een zekering, die de stroom op een maximum begrenst,  kun je er al heel low-tech voor zorgen dat de draden nooit zo warm kunnen worden dat heel de deken in brand vliegt. 

Ontstaan er zwakke plekken in die draden dan zou het ook nog kunnen dat plekjes in de deken zo warm worden dat het rond die zwakke plek te heet wordt. Die zwakke plekken kunnen ontstaan als je de deken vaak op dezelfde plekken met kracht vouwt. Zo wordt ook aangeraden om een elektrische onderdeken niet te gebruiken in combinatie met sterk verstelbare bedbodems. Parallel aan de verwarmingsdraad loopt er vaak een tweede draad die dat moet detecteren en dan de deken uitschakelt; andere beveiligingssystemen daartegen zijn ook nog denkbaar. En zoiets vind je bij alle moderne dekens, dus in ieder geval bij alle goede dekens van de afgelopen 15-20 jaar. "Mishandelde" elektrische dekens zijn dan ook zeker niet per se meer een gevaar, wél zullen die beduidend minder lang meegaan.

Nou kan uiteraard elke beveiliging wel eens falen, maar dat risico is zó klein dat we daar geen rekening mee houden in ons normale leven. We gebruiken per slot van rekening ook geen knie- en elleboogbeschermers en valhelm als we een eindje met de hond gaan wandelen, hoewel er nog een klein risico is dat je van de stoep zou vallen en je daarbij ernstig bezeren.

Ik zou niet weten welke nadelige invloed een elektrische deken op een pacemaker zou moeten hebben. Een check op hartpatiëntensites bevestigt dat, bijvoorbeeld bij de American Heart Association:

Household appliances such as microwave ovens, televisions, radios, stereos, vacuum cleaners, electric brooms, electric blankets, electric knives, hair dryers, shavers, gardening machinery, toasters, food processors and can openers won't affect your pacemaker.

Op diezelfde site vind je ook een heleboel apparaten in de buurt waarvan je beter maar wél voorzichtig kunt zijn (of er sowieso beter gewoon vandaan blijft). Het gaat daarbij veelal om apparaten met grote stromen of met sterk pulsende stromen, die voor sterk wisselende elektrische velden zorgen. Zendapparatuur valt daar ook onder, al is bijvoorbeeld het zendvermogen van moderne draagbare telefoons zo klein dat ook die normaal gesproken geen probleem vormen (die ouwe bakken van vroeger waarbij je een aparte battery-pack aan je riem meedroeg zouden wél af te raden zijn).

Is je vraag hiermee beantwoord?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)