elektromagnetisch spectrum

H.Berkhemer stelde deze vraag op 27 augustus 2015 om 11:34.

 L.S.,

Laat me allereerst opmerken dat ik deze site een geweldig initiatief vind.

Nu de vragen:
1. Een afbeelding van het EM spectrum toont, in het algemeen, naar opklimmende golflengte,  L gammastraling en R radiogolven.
Zit er nog iets voorbij die L- en R kant? Bij nog kleinere resp. grotere golflentes ?
Of is dit spectrum eindig?

2. Mens en dier kan men in het donker waarnemen met een infrarood camera. Ik neem dus aan dat zij een EM straling hebben.
In de buurt van een antenne van een transistor radio komen, leidt tot storing in de radiouitzending. Ik neem dus aan dat er naast infrarood ook nog andere golflengten door mens en dier worden uitgezonden. Is dit een juiste aanname, en zo ja, uit welke golflengten bestaat het EM-veld van mens en dier precies, en zijn er inter- en intraindividuele variaties? 

Met vriendelijke groet,

Heleen Berkhemer


 

Reacties

Jan van de Velde op 27 augustus 2015 om 13:32

H.Berkhemer plaatste:

1. Een afbeelding van het EM spectrum toont, in het algemeen, naar opklimmende golflengte,  L gammastraling en R radiogolven.
Zit er nog iets voorbij die L- en R kant? Bij nog kleinere resp. grotere golflentes ?
Of is dit spectrum eindig?

dag Heleen,

Eindig of oneindig is niet het woord, maar voor golflengten buiten de spectrumplaatjes die je in de boeken vindt hebben we geen andere groepsnamen als je dat bedoelt. Alle EM-straling met golflengte langer dan ruwweg een centimeter noemen we radiogolven. Middengolfradio bijvoorbeeld heeft golflengtes van honderden meters, maar ook golflengtes van 100 km noemen we nog steeds radiogolven. Aan de andere kant van het spectrum noemen we alles met een golflengte kleiner dan ruwweg 0,000 000 000 01 m gammastraling, en theoretisch verwachten we nog ultra-high-energy gammastraling met golflengtes met nog 13 nullen achter de komma méér dan dat, alleen zijn die tot heden nog niet gedecteerd.
 

2. Mens en dier kan men in het donker waarnemen met een infrarood camera. Ik neem dus aan dat zij een EM straling hebben. 

Niet alleen dieren en mensen, alle voorwerpen met een zekere temperatuur zenden EM-straling uit. Rond 30-40°C zoals mensen en dieren in het infrarood, maar als je voorwerpen warmer maakt gaan ze op den duur zelfs zichtbaar licht uitstralen , roodgloeiend en op den duur zelfs geelgloeiend ijzer, tot bijna wit licht voor de gloeidraadjes in halogeenlampjes of wit licht voor het oppervlak van de zon.


In de buurt van een antenne van een transistor radio komen, leidt tot storing in de radiouitzending.  

of soms ook tot betere ontvangst..... Maar dat komt niet omdat jij radiogolven uitzendt, wel, simpel gezegd, omdat je lichaam een prima radioantenne is. Breng je die "antenne" in de buurt van de echte antenne dan ontstaat er een zg capacitieve koppeling en kan een iets andere afstelling van de antenneversterking nodig zijn om een zuivere ontvangst te houden. 

Groet, Jan


Heleen op 04 september 2015 om 12:00
Hoi Jan,

Ik ben verbluft door je snelle reactie.

Als ik het nu goed begrijp wordt de EM straling van wezens en voorwerpen bepaald door hun temperatuur en kan dus varieren van infrarood naar zichtbaar licht al naar gelang de hoogte van hun temperatuur.

Is er ooit wel eens gemeten of er ook andere golflengten dan infrarood door  mensen wordt uitgezonden? En, zo ja zijn er dan ook variaties/fluctuaties, in dat spectrum, of verschillen tussen mensen onderling?


Met vriendelijke groet,

Heleen Berkhemer

Theo de Klerk op 04 september 2015 om 13:00
Elektromagnetische straling wordt uitgezonden door elk warm voorwerp (d.w.z. hoger dan absolute nulpunt - 273 ºC = 0 K). Dit is een manier om de extra warmte (energie) t.o.v. de omgeving kwijt te raken en overal dezelfde temperatuur te krijgen. Hoe de verdeling is van de frequentie van de straling en de intensiteit waarmee daarin warmte wordt uitgestraald, hangt af van de warmte. Natuurkundigen hebben die verdeling vastgesteld als de "verdeling volgens de Wet van Planck". Uit onderstaand plaatje zie je al dat een lichaam van 37ºC (=37+273 = 310 K) zijn maximale uitstraling heeft in een gebied ver rechts van het rode zichtbare licht (dus infrarood).


Een menselijk lichaam zal energie uitstralen in allerlei frequenties, maar het meest bij bepaalde, lage, frequenties. De verdeling volgens Planck die "hoort" bij dat van een lichaam van ca. 37ºC. De meeste straling zal daarbij in het infra-rood zijn en als warmte voelen zoals een (roodgloeiende) kachel of vuurtje dat ook doet.

Er zal ongetwijfeld verschil zijn tussen mensen onderling. We hebben niet allemaal exact dezelfde temperatuur (dus een andere uitstralingsverdeling) en voor 1 lichaam is de huidtemperatuur ook niet overal hetzelfde: armen en benen zullen wat kouder zijn dan oksels.
Bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Infrarood vind je wat meer informatie hierover alsook onderstaand plaatje dat met een speciale camera is genomen en in valse kleuren aangeeft hoe warm bepaalde delen van het lichaam zijn.




Ad op 15 december 2015 om 13:17
Beste allemaal,

Er wordt hier telkens verwezen naar de thermische uitstraling van het menselijk lichaam.
Maar de processen in het menselijk lichaam hebben ook een elektrische en mischien wel magnetische component.
Die leveren natuurlijk ook een uitstraling op. Het meeste bij de hersenen neem ik aan. Zijn daar ook waarden van bekend? Van die elektromangnetische uitstraling? Van de veldstekten op div afstanden? Zonder het thermische deel?
Groeten, Ad
Theo de Klerk op 15 december 2015 om 13:37
Nul.
Op lokale plaatsen lopen stroompjes (ladingsverplaatsingen) via zenuwen die minuscule magneetveldjes veroorzaken waarvan de sterkte met 1/r al snel tot onwaarneembaar reduceert. Stroompjes die tegengesteld lopen (van de hersenen / naar de hersenen) produceren tegengestelde magneetveldjes en die heffen elkaar vrijwel op. En wat overblijft neemt met factor 1/r af.
Elektrische velden ontstaan waar meer ladingen van de + soort zitten dan de - soort en dat komt alleen zeer lokaal binnen een cel voor of in spiercontracties. Die velden nemen met 1/r2 af, waren al nul of heel klein lokaal dus buiten het menselijk lichaam is er geen elektrisch veld (gelukkig maar - anders werden we allicht naar geladen voorwerpen getrokken) en ook geen magnetisch veld.  Met speciale zeer gevoelige apparatuur (meestal in medisch bereik) kun je van de kleine effecten wel gebruik maken: denk aan een MRI of CT-scanner.

Maar je kunt natuurlijk biostabiel kettinkjes kopen, magnetische armbanden en meer van spul - op het lichaam doet het allemaal niks. Maar geloven in iets wil psychologisch wel eens effect hebben. Maar dat heeft met de velden niets te maken.
Ad op 15 december 2015 om 15:24
Hoi Theo,

Autonome velden, extern dus netto vectorieel vrijwel nul.
Klinkt plausible.

MRI en CT maken volgens mij geen gebuik van autonoom uitgestraalde velden.
Röntgen CT doorstraald met röntgen en MRI gooit er een bak externe magenetische veldsterket tegenaan om de isotoop (waterstof, phosfor) "tolletjes" te richten.

groeten, Ad

Heleen op 15 december 2015 om 15:52
Beste mensen ik was even druk met andere zaken.

Ad, wat leuk dat jij de honeurs ondertussen even hebt waargenomen , je hebt precies de vervolgvraag gesteld die ik wilde stellen!!! Dankjewel.

Theo, hartelijk dank voor je uitgebreide uitleg!!!

Theo, en ook Ad, bij een EEG (Electro Encephalo Gram) worden elektroden op de schedelhuid geplakt en er worden elektrische signalen opgevangen van hersenactiviteit. Er is dus blijkbaar wel iets meetbaar, anders dan thermisch. Valt dat niet onder EM straling of een EM veld??

Groetjes

Heleen 


Jan van de Velde op 15 december 2015 om 16:45
dag Heleen,

wat in een EEG wordt gemeten is de (statisch-elektrische) spanning op je hoofdhuid, ten opzichte van een referentie-elektrode. Die worden inderdaad veroorzaakt door de minieme stroompjes in je hersenen. Dat levert dan verschilletjes op in de orde van grootte van 0,000 1 tot 0,000 01 V . De EM velden veroorzaakt door dat soort signaaltjes zijn al een klein eindje van je hoofd vandaan totaal niet meer meetbaar, al was het alleen maar omdat ze compleet verdwijnen in de "ruis" van alle EM-velden om ons heen, van het snoer van de schemerlamp tot en met het signaal van radio 538. 

Maar die minieme signaaltjes gaan dus niet je radio-ontvangst storen als je dicht bij een antenne komt, dat is enkel omdat je lichaam zelf als een antenne fungeert en je zo de eigenschappen van je radioantenne beïnvloedt. Meestal werkt dat negatief, soms kun je zo een zwak signaal juist beter ontvangen.

Groet, jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)